Φορολογια στην Κυπρο

Η νέα νομοθεσία του 19% ΦΠΑ στα ακίνητα.

Η νέα νομοθεσία του 19% ΦΠΑ στα ακίνητα.

Πιο κάτω η τροποποίηση της νομοθεσίας του 19% ΦΠΑ, όσον αφορά τα ακίνητα , που ψηφίστηκε από την βουλή των αντιπροσώπων στις 30/11/2017 και εφαρμόζεται απο το 2018.

Α. Ο τροποποιητικός νόμος προνοεί η οικοδομήσιμη γη να υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Η προμήθεια/αγορά γης, για επιχειρηματικούς σκοπούς υπόκεινται σε ΦΠΑ 19%.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα καθορίζετε σε για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η αγορά γης δεν φορολογείται όταν πρόκειται για απλή συναλλαγή. 

Παραδείγματα:
  • Πώληση μη υποβαθμισμένης γης από άτομο που κληρονόμησε το τεμάχιο και ο οποίος δεν έχει οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα και στην περίπτωση που η συναλλαγή γίνεται μετά από 7 ή δέκα χρόνια ακολουθούμενη από άλλη συναλλαγή σε τεμάχιο γης, είναι μια σημαντική ένδειξη ότι πρόκειται για απλή συναλλαγή.
  • Εάν το τεμάχιο γης είναι ιδιοκτησία εταιρείας, η αγοραπωλησία του θα υπόκεινται σε ΦΠΑ, ανεξάρτητα από την οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας.
  • Αγορά για παράδειγμα, δύο τεμαχίων το 2017 και τριών τεμαχίων το 2018, είναι ένδειξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Δεν θα εφαρμόζεται ΦΠΑ για αγοραπωλησία γης που βρίσκετε σε κτηνοτροφική ζώνη ή περιοχή που δεν προορίζεται για ανάπτυξη, όπως περιβαλλοντικά προστατευμένες ζώνες, αρχαιολογικές ζώνες και γεωργικές.

Β.ΦΠΑ σε μίσθωση ακινήτου για επιχειρηματικούς σκοπούς

Η ενοικίαση ακίνητης περιουσίας σε φορολογούμενο για επιχειρηματική στέγη (αφορά όλα τα ακίνητα εκτός από τις κατοικίες)  θεωρείται φορολογούμενη συναλλαγή και θα φορολογείται με το 19%.
Όταν δηλαδή ο πρόκειται για πράξη ,μεταξύ επιχειρήσεων και ο λήπτης ασκεί φορολογητέα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο εκμισθωτής έχει το δικαίωμα να ζητήσει με αίτηση του στον ‘Εφορο Φορολογίας ώστε η συναλλαγή να εξαιρεθεί του ΦΠΑ (εφόσον τηρεί όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίζονται με αναφορά στην Επίσημη σελίδα της Δημοκρατίας). Εάν αυτό το δικαίωμα δεν ασκηθεί, η επιλογή δεν μπορεί να ανακληθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι παρούσες συμφωνίες ενοικίων (εκτός ενοικίων για κατοικία τονίζουμε), παραμένουν σε ισχύ και δεν επηρεάζονται από τις τροποποιήσεις.
Σε περίπτωση τερματισμού ή καινούργιας συμφωνίας ενοικίου μετά την 13 Νοεμβρίου 2017, το ενοίκιο θα είναι φορολογητέα συναλλαγή.

Γ.Εφαρμογή αντίστροφης χρέωσης ΦΠΑ σε περίπτωση αναδιάρθρωσης δανείου ή αναγκαστικής μεταβίβασης περιουσίας προς τον δανειστή.

Η πρόνοια αυτή εφαρμόζεται σε περίπτωση που περιουσία μεταφέρεται από τον δανειολήπτη στον δανειστή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης ή αναγκαστικής μεταβίβασης περιουσίας προς αυτόν.
Αυτή η πρόνοια εισήχθη για να διευκολύνει την καταβολή ΦΠΑ σε περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει και το τραπεζικό ίδρυμα αναγκάζεται να θέσει το ακίνητο στην κατοχή της ως εγγύηση για τα δάνεια που παραχωρήθηκαν. Ως εκ τούτου η υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ μεταφέρεται στην τράπεζα.

Η περίπτωση αυτή εφαρμόζεται με τις πιο κάτω προϋποθέσεις.
  • Το φορολογούμενο άτομο παραχωρεί την περιουσία του στον λήπτη.
  • Η περιουσία αφορά, νέα κτίρια, οικοδομήσιμη γη που προορίζεται για ανέγερση εγκαταστάσεων.
  • Ο λήπτης  της περιουσίας είναι φορολογούμενος και λαμβάνει την περιουσία για επέκταση των επιχειρήσεων του. Ο λήπτης της περιουσίας τότε  υποχρεούται να καταβάλλει τον ΦΠΑ που του αναλογεί μέσα από την συναλλαγή.
Για περισσότερες πληροφορίες περι του θέματος, οι φορολογικοί σύμβουλοι της εταιρείας μας θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν.

Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν επίσης.

Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Επισκεφτειτε την κεντρικη ιστοσελιδα της KTC Business Consultants

Εισοδος

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Η ομάδα της ΚΤC Business Consultants Ltd σας παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο ή καλέστε μας στο +30 21 0873 7777 για Ελλάδα και +357 22 777020 για Κύπρο.


Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου της σελίδας μας
Επικοινωνία
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα
συμφωνείτε με την
Πολιτική Απορρήτου
της σελίδας μας

Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς
+30 21 0873 7777 για Ελλάδα
+357 22 777020 για Κύπρο
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine