Εταιρεια στην Κυπρο

Πνευματικά Δικαιώματα στην Κύπρο.4 βασικά ερωτήματα.

Πνευματικά Δικαιώματα στην Κύπρο.4 βασικά ερωτήματα.

Η Κύπρος αποτελεί ένα ελκυστικό προορισμό εταιρειών τεχνολογίας λόγω του φορολογικού της πλαισίου αλλά και λόγω της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.
Μητρικές εταιρείες που διαχειρίζονται εταιρείες δικαιωμάτων επίσης επιλέγουν την Κύπρο για τους ίδιους λόγους. Η Κύπρος αποτελεί μια ιδανική δικαιοδοσία για εγγραφή εταιρειών κατοχής πνευματικών δικαιωμάτων λόγω του ότι συνδυάζει την προστασία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση µε το διεθνές καθεστώς προστασίας και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων, µέσω των σημαντικών συνθηκών και πρωτοκόλλων που έχει υπογράψει η Δημοκρατία.

Διαβάστε πιο κάτω 4 βασικές ερωτήσεις που απαντήθηκαν από το Ευρωπαϊκό γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας για να πάρετε μια εικόνα πώς να προστατευτείτε. Στην κεντρική σελίδα του γραφείου μπορείτε να λύσετε αρκετές απορίες περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Η ειδικοί μας, μπορούν να σας καθοδηγήσουν στην δημιουργία εταιρείας για εξασφάλιση και προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων που σας ανήκουν.

Τι σημαίνει πνευματική ιδιοκτησία και συγγενικά δικαιώματα; Πως εφαρμόζονται;
Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες σε όλο τον κόσμο;

Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σύμφωνα με το Kυπριακό δίκαιο, χορηγείται στους δημιουργούς πρωτότυπων έργων, στους παραγωγούς ταινιών και ηχογραφήσεων, στους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς και η προστασία των συγγενικών δικαιωμάτων στους καλλιτέχνες ερμηνευτές ή εκτελεστές.

Στο διεθνές και στο κοινοτικό δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας παραδοσιακά η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας διακρίνεται από αυτήν των συγγενικών δικαιωμάτων. Ενώ η πνευματική ιδιοκτησία αφορά τα πρωτότυπα έργα του πνεύματος (όπως έργα λογοτεχνικά, καλλιτεχνικά κ.α.) και χορηγείται στους δημιουργούς αυτών, η προστασία των συγγενικών δικαιωμάτων αφορά στις συμβολές προσώπων που συνεισφέρουν στη διάδοση των έργων, όπως οργανωτικής, επιχειρηματικής, οικονομικής ή τεχνικής φύσεως συμβολές.
Στην παράδοση του κοινού δικαίου, η έννοια της δημιουργίας είναι ευρύτερη και δεν περιορίζεται μόνο στην προστασία των πρωτότυπων έργων.

Συνεπώς, στο Κυπριακό δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως και στο αγγλοσαξονικό, οι παραγωγοί ηχογραφήσεων και ταινιών και οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί προστατεύονται από τη νομοθεσία ως «δημιουργοί». Το κυπριακό δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας αναγνωρίζει ως κατόχους συγγενικών δικαιωμάτων μόνο τους ερμηνευτές –εκτελεστές.

Ποιος είναι δικαιούχος πνευματικών δικαιωμάτων; Με ποιον τρόπο η πνευματική ιδιοκτησία λειτουργεί προς όφελος των δημιουργών, των δικαιούχων, των καταναλωτών, της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτισμού;

Δικαιούχος πνευματικών δικαιωμάτων με βάση το Κυπριακό δίκαιο είναι ο δημιουργός, ο εκδοχέας ή ο δικαιούχος αποκλειστικής άδειας των δικαιωμάτων.
Η πνευματική ιδιοκτησία λειτουργεί προς όφελος των δικαιούχων, παρέχοντας μεταξύ άλλων σε αυτούς το αποκλειστικό δικαίωμα ελέγχου στην Κυπριακή Δημοκρατία της αναπαραγωγής, διαφήμισης ,πώλησης ,εκμίσθωσης διανομής, δανεισμού και εκθέσεως στο κοινό του πρωτότυπου και του αντιγράφου αυτού.

Το Κυπριακό δίκαιο προβλέπει ειδικές εξαιρέσεις αναφορικά με το δικαίωμα ελέγχου που εφαρμόζονται σε ειδικές περιπτώσεις όπως της ιδιωτικής χρήσης, επιστημονικής έρευνας, χρήσης από εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ.


Τι σημαίνει προσβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας; Μπορεί να έχω προβλήματα σε περίπτωση προσβολής του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας; Τι θα συμβεί αν δεν γνωρίζω ότι διαπράττω προσβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας;


Προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας τελείται εάν κάποιο πρόσωπο προβαίνει, προκαλεί ή επιτρέπει σε άλλο πρόσωπο να προβεί, χωρίς την άδεια του δικαιούχου, στην τέλεση πράξης η οποία καλύπτεται από δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. 
(Δεν τελείται προσβολή εάν η πράξη εμπίπτει σε κάποια από τις ειδικές εξαιρέσεις του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας που απαριθμούνται στο νόμο.)
Σε περίπτωση προσβολής, τότε ο δικαιούχος απολαμβάνει αστική και ποινική προστασία. 

Ωστόσο, σε αγωγή για προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε μεν προσβολή, αλλά κατά το χρόνο αυτής ο εναγόμενος δεν γνώριζε, αλλά ούτε είχε βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι υπήρχε δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας στο έργο το οποίο αφορά η αγωγή, ο ενάγων δεν δικαιούται να ζητήσει καμία αποζημίωση από τον εναγόμενο λόγω της προσβολής, αλλά δικαιούται να του παρασχεθούν τα κέρδη που έχουν προκύψει λόγω της προσβολής.

Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα έργο που έχει δημιουργηθεί από κάποιο άλλο πρόσωπο και προστατεύεται με την πνευματική ιδιοκτησία; Αληθεύει ότι η χρήση έργων που έχουν δημιουργηθεί από άλλους αποτελεί παράθεση αποσπάσματος και έτσι η χρήση αυτή επιτρέπεται πάντοτε;

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το έργο άλλου νόμιμα εάν μου έχουν μεταβιβαστεί τα δικαιώματα, εάν ο δημιουργός μου έχει δώσει την άδεια γι’ αυτό, ή εάν η χρήση που κάνω καλύπτεται από κάποια εξαίρεση του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο κυπριακός νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας επιτρέπει κατ’ εξαίρεση την παράθεση αποσπασμάτων.
Η έκταση του αποσπάσματος όμως πρέπει να δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό. 

Εν προκειμένω πρέπει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία είναι ευέλικτη και επιτρέπει η παράθεση να εξυπηρετεί κάποιον σκοπό, όπως καλλιτεχνικό, ενημερωτικό, διδακτικό κ.α. Άλλες προϋποθέσεις για την εφαρμογή αυτής της εξαίρεσης είναι ότι το απόσπασμα πρέπει να προέρχεται από έργο που έχει δημοσιευτεί νόμιμα, ότι η χρήση αυτή δεν αντιβαίνει προς την χρηστή πρακτική και ότι γίνεται μνεία της πηγής προελεύσεως και του ονόματος του δημιουργού. Η εξαίρεση αυτή εφαρμόζεται μόνο στα δημοσιευθέντα έργα.



Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Επισκεφτειτε την κεντρικη ιστοσελιδα της KTC Business Consultants

Εισοδος

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Η ομάδα της ΚΤC Business Consultants Ltd σας παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο ή καλέστε μας στο +30 21 0873 7777 για Ελλάδα και +357 22 777020 για Κύπρο.


Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου της σελίδας μας
Επικοινωνία
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα
συμφωνείτε με την
Πολιτική Απορρήτου
της σελίδας μας

Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς
+30 21 0873 7777 για Ελλάδα
+357 22 777020 για Κύπρο
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine