Εταιρεια στην Κυπρο

Εργασία και εισφορές στην Κύπρο. Τί πρέπει να εφαρμόζουν εργοδότες και εργοδοτούμενοι;

Εργασία και εισφορές στην Κύπρο. Τί πρέπει να εφαρμόζουν εργοδότες και εργοδοτούμενοι;

Νομοθεσία εργαζομένων.

Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται την Κύπρο είναι υποχρεωμένες να εργοδοτούν κάτω από την Κυπριακή νομοθεσία απασχόλησης. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορεί ο κάθε εργοδότης και εργαζόμενος να πληροφορηθεί σχετικά με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του.


Μισθοδοσία στην Κύπρο (κατώτατος).

Το ύψος του κατώτατου μηνιαίου μισθού στην Κύπρο ανέρχεται στα €870 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, στα €924 ακαθάριστα. Ο πιο πάνω μισθός αφορά τα επαγγέλματα του πωλητή, γραφέα, νοσηλευτικού βοηθού, βοηθού παιδοκόμου, βοηθού βρεφοκόμου, σχολικού βοηθού και φροντιστή. Για τους φρουρούς ασφαλείας, ο κατώτατος ωριαίος μισθός από 1η Απριλίου 2012 ανέρχεται στα €4,90 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη περίοδο συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, στα €5,20 ακαθάριστα. Για τους καθαριστές, ο κατώτατος ωριαίος μισθός ανέρχεται στα €4,55 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, στα €4,84 ακαθάριστα.

Ωράριο εργασίας.

Ένας εργαζόμενος στην Κύπρο μπορεί να εργαστεί μέχρι 48 ώρες μέσα σε μια βδομάδα συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών. Το συνηθισμένο ωράριο στην Κύπρο είναι 40 ώρες την βδομάδα. Επιπρόσθετα ο εργαζόμενος δικαιούται τουλάχιστον 11 ώρες συνεχόμενης ξεκούρασης την ημέρα. 
Η περί εργοδότησης νομοθεσία έχει τον όρο ελάχιστης δοκιμαστικής περιόδου του εργαζόμενου στις 26 βδομάδες και μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τις 104 βδομάδες. Σε περίπτωση τερματισμού της εργοδότησης σε αυτή την περίοδο, δεν επιβάλλεται ελάχιστη περίοδος προειδοποίησης.

Άδεια ανα έτος και δημόσιες αργίες.

Ανάλογα με το είδος του προγράμματος της εργασίας τους, οι εργαζόμενοι δικαιούνται το λιγότερο 20 μέρες άδειας τον χρόνο εφόσον δουλεύουν σε πενθήμερη βάση, ή το λιγότερο 24 μέρες όταν δουλεύουν σε εξαήμερη βάση.
Δημόσιες αργίες.
1 Ιανουαρίου, 6 Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, 25 Μαρτίου,1 Απριλίου, Μ.Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα, Καθαρά Δευτέρα, 1 Μαΐου, Δευτέρα του Αγ.Πνεύματος, 15 Αυγούστου, 1 Οκτωβρίου, 28 Οκτωβρίου, 24 Δεκεμβρίου, 25 Δεκεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου.


coins-payments.jpg

Κοινωνικές ασφαλίσεις – Εισφορές.

Το σύστημα των Κοινωνικών ασφαλίσεων παρέχει πολλαπλά ωφέλη, όπως το επίδομα μητρότητας, επίδομα ασθενείας, επίδομα ανεργίας, γήρατος, αναπηρίας, σύνταξη χηρείας, επίδομα ορφανού, επίδομα εργασιακού ατυχήματος και επαγγελματικών ασθενειών.
Η Κύπρος έχει υπογραμμένες συμφωνίες κοινωνικών ασφαλίσεων και με άλλα κράτη εκτός της ΕΕ για την καλύτερη διαχείριση και εξασφάλιση των εργαζομένων και αλλά και των εργοδοτών.  

Η καταβολή των κοινωνικών ασφαλίσεων γίνετε από μισθωτούς και αυτοεργοδοτούμενους.
Ο εργοδότης έχει επίσης την υποχρέωση να καταθέτει εισφορές για τους εργαζόμενους του. Οι εισφορές είναι κλιμακωτές και εφαρμόζονται σε εβδομαδιαία ή μηνιαία μισθολογική βάση.
Οι εισφορές που οφείλει ο κάθε εργαζόμενος κατακρατούνται από τον εργοδότη του κάθε μήνα από τον μισθό του και καταβάλλονται μαζί με τις εισφορές που οφείλει ο εργοδότης προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Αυτό γίνεται το αργότερο ένα μήνα μετά από την μισθολογική περίοδο που αντιστοιχούν οι οφειλές.

Αντίθετα, οι εισφορές των αυτοεργοδοτούμενων καταβάλλονται ανά τετράμηνο.
Οι εισφορές περιορίζονται σε ανώτατο όριο και δεν το ξεπερνούν. Αυτό το επίπεδο αυξάνεται ανά έτος.

Η άδεια ασθενείας πληρώνεται από το ταμείο των Κοινωνικών ασφαλίσεων. Το επίδομα άδειας ασθενείας εφαρμόζεται μετά την τέταρτη μέρα απουσίας από την δουλειά και στην περίπτωση αυτό- εργοδοτούμενου μετά την δέκατη μέρα απουσίας από την εργασία. Το ύψος του επιδόματος βασίζεται στις εισφορές που κατατέθηκαν στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων κατά το προηγούμενο έτος.

Αρκετοί εργοδότες στην Κύπρο διατηρούν Ταμείο Προνοίας για τους εργαζόμενους τους, ένα ταμείο με την λογική του συνταξιοδοτικού. Η βασική λειτουργία του Ταμείου Προνοίας είναι η παράλληλη κατάθεση ποσοστού από εργοδότη και εργοδοτούμενο το οποίο βασίζεται σε ποσοστό του ακάθαρτου μισθού του. Η λειτουργία τέτοιου ταμείου δεν είναι υποχρεωτική αλλά εφόσον ιδρυθεί τότε μπαίνει κάτω από την εποπτεία του Έφορου Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών.

Πηγή πρίν απο την μετάφραση:


Διαβάστε επίσης.



Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Επισκεφτειτε την κεντρικη ιστοσελιδα της KTC Business Consultants

Εισοδος

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Η ομάδα της ΚΤC Business Consultants Ltd σας παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο ή καλέστε μας στο +30 21 0873 7777 για Ελλάδα και +357 22 777020 για Κύπρο.


Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου της σελίδας μας
Επικοινωνία
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα
συμφωνείτε με την
Πολιτική Απορρήτου
της σελίδας μας

Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς
+30 21 0873 7777 για Ελλάδα
+357 22 777020 για Κύπρο
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine