Συμβουλες και στρατηγικη

Για να κερδίσεις πρέπει να ξέρεις πότε να τα παρατάς.

Για να κερδίσεις πρέπει να ξέρεις πότε να τα παρατάς.

Το να μην τα παρατά κάποιος είναι σχεδόν πάντα προτέρημα. Οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες διαχρονικά επιδεικνύουν μεγάλη επιμονή και έτσι αυτό ταυτίζεται με πολλές επιτυχημένες ιστορίες.
Σίγουρα η επιμονή είναι ένα σημαντικό προτέρημα για κάποιον επιχειρηματία αλλά εξίσου σημαντικό είναι να ξέρει πότε πρέπει να τα παρατήσει και να προχωρήσει.

Κάποιες φορές μπορεί φταίει η οικονομία, μπορεί να έχει να κάνει με λάθος χρονικό σημείο, μπορεί να μην υπάρχουν αρκετοί πόροι ή μια σημαντική στήριξη από συνεργάτες και έτσι μια εταιρεία να φτάσει σε δύσκολο σημείο. Υπάρχουν γενικά άπειροι λόγοι να πάει κάτι λάθος στην εταιρεία που έκτισες με τόσο κόπο. Οι σπουδαίοι επιχειρηματίες όμως δεν είναι αυτοί που δεν χάνουν ποτέ, αλλά αυτοί που δεν επηρεάζονται από μια αποτυχία. Πως μπορεί να γίνει αυτό λοιπόν; 

Με το να τα παρατήσετε την στιγμή που πρέπει φυσικά. Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να σταματήσετε να ζημιώνετε και να προχωρήσετε είναι ένα από τα πιο σημαντικά προσόντα που μπορεί να έχει ένας επιχειρηματίας αλλά  δυστυχώς είναι πολύ υποβαθμισμένο.

Το να αρνείστε να τα παρατήσετε είναι το ίδιο με το να κάτσετε σε ένα καράβι που βυθίζεται. Πολλές φορές το καλύτερο πράγμα για σας και την ομάδα σας είναι να βάλετε τέλος σε μια κατάσταση πριν να καταλήξετε σε πιο μεγάλη καταστροφή.

Το να παρατήσετε κάτι από μόνοι σας πριν φτάσει τέρμα η καταστροφή μοιάζει κάτι σαν ελεγχόμενη έξοδος. Η ελεγχόμενη αυτή πράξη όχι μόνο δεν είναι αποτυχία αλλά εφόσον γίνει σωστά, θα, μπορούσε να μεταμορφωθεί σε κάτι καινούργιο, κάτι μεγαλύτερο.

Μπορεί να έχουμε μάθει να μην τα παρατάμε στις επιχειρήσεις μας και να βλέπουμε συνεχώς μπροστά, αλλά η δυνατότητα να ελέγχουμε την τυφλή μας φιλοδοξία από την πραγματικότητα είναι κάτι που κάνει τους επιχειρηματίες μακροχρόνια επιτυχημένους. Η αλήθεια είναι μια και λέει ότι δεν μπορούν όλες οι επιχειρήσεις και τα επιχειρηματικά σχέδια να κερδίζουν για πάντα.

Η μεγαλύτερη μας αμαρτία: Η περηφάνια

Είστε επιχειρηματίες επειδή μπορείτε να δείτε όλη την εικόνα μέχρι το τέλος και επειδή είστε αφοσιωμένοι να φτιάξετε το καλύτερο «προϊόν» και είστε διαθετιμένοι να περάσετε τα πάντα μέχρι να το πετύχετε. Αυτό είναι όλη η ουσία φυσικά, και γι’ αυτό είστε επιχειρηματίας. Η απόλυτη πίστη στον εαυτό μας είναι η σωστή νοοτροπία να έχουμε όταν κτίζουμε μια επιχείρηση. 

Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η περηφάνια μας μπορεί να γίνει ό χειρότερος μας εχθρός, ειδικά όταν τα πράγματα δυσκολέψουν.

Χρειάζεται ταπεινότητα και μετριοφροσύνη για να πάρετε δύσκολες αποφάσεις όπως να κόψετε μπάτζετ και πρότζεκτς. Μπορεί να όντως να αφιερώσατε αρκετό χρόνο και ενέργεια για κάποιο έργο και η διακοπή του να φαίνεται σαν προσωπική αποτυχία. Μπορεί και να είναι προσωπική αποτυχία κατά κάποιο τρόπο, αλλά δεν είναι μια αποτυχία που θα σας σημαδεύει για πάντα. 

Αν σας απασχολεί πως θα φανεί στους άλλους σκεφτείτε ότι αν η εταιρεία σας χρειάζεται αναδιοργάνωση/επανεκκίνηση για να μην καταρρεύσει, εσείς είστε ο πρώτος που πρέπει να δράσετε. Θα έλεγα ότι δεν πρέπει να μας απασχολεί καθόλου τι θα πού οι άλλοι, διότι είτε διακόψουμε τις εργασίες μας, είτε αλλάξουμε κατεύθυνση, είτε επανεκκινήσουμε με καινούργιους στόχους, πάντα κάποιοι θα σχολιάσουν. Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να το αντιληφθούν και οι πρώτοι που πρέπει να δράσουν.

Δεν χρειάζεται να κερδίζουμε κάθε μάχη, σημασία έχει να κερδίσουμε τον πόλεμο.

Όταν αποφασίσουμε για μείωση των απωλειών στην εταιρεία μας, σημαίνει ότι παραμερίζουμε το παράλογο κομμάτι το μυαλού μας. Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε την σημασία της αυτογνωσίας και της ενσυνειδητότητας στους μακροχρόνιους στόχους μας. Η απόλυτη επίγνωση (ενσυνειδητότητα) για μας είναι όταν γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας, γνωρίζουμε γιατί σκεφτόμαστε έτσι και γιατί κάνουμε αυτά που κάνουμε. Μπορούμε δηλαδή να δούμε τον εαυτό μας και τις πράξεις μας από μια εξωτερική οπτική γωνία και να μπορούμε να κρίνουμε. Αυτή η πρακτική που θα έπρεπε να υιοθετήσουμε στην καθημερινή μας ζωή, είναι απαραίτητη στον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά εφαρμόσιμη όταν πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις όπως αυτές που μιλάμε.

Όταν συνεχίζουμε να επενδύουμε χρήματα και χρόνο σε κάτι που δεν αποδίδει θα καταλήξει στην καταστροφή.  Επειδή ξοδέψαμε αρκετά χρήματα και χρόνο να φτιάξουμε την επιχείρηση μας το μυαλό μας συνεχίζει να δικαιολογεί αυτή την συμπεριφορά και έτσι συνεχίζουμε να το κάνουμε. Το να το πολεμήσουμε αυτό είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια της ελεγχόμενης εξόδου-εγκατάλειψης.


Εσείς θα πρέπει να θυμάστε ότι έχετε μια αποστολή. Και αυτή είναι να κτίσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Όλα τα υπόλοιπα, οι πιο μικρές μάχες και οι μεθόδοι που χρησιμοποιείτε είναι δευτερεύων.


Κλείνοντας θα λέγαμε ότι η κατάκτηση της κορυφής δεν θα είναι εύκολη και το πως αντιδράτε στα εμπόδια θα σας καθορίσει. Η χαζή υπερηφάνεια και ο εγωισμός θα καταστρέψουν την επιχείρηση σας πριν το καταλάβετε. Μείνετε συγκεντρωμένοι με επίγνωση και ενσυνείδηση στο τι χρειάζεται η επιχείρηση σας και τι πρέπει να αφήστε πίσω σας, είτε πρακτικές που δεν δουλεύουν είτε υπαλλήλους.
Πολλές φορές η νίκη έρχεται με πισωγυρίσματα, περικοπές και άλλες θυσίες.



Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης.

Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Επισκεφτειτε την κεντρικη ιστοσελιδα της KTC Business Consultants

Εισοδος

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Η ομάδα της ΚΤC Business Consultants Ltd σας παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο ή καλέστε μας στο +30 21 0873 7777 για Ελλάδα και +357 22 777020 για Κύπρο.


Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου της σελίδας μας
Επικοινωνία
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα
συμφωνείτε με την
Πολιτική Απορρήτου
της σελίδας μας

Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς
+30 21 0873 7777 για Ελλάδα
+357 22 777020 για Κύπρο
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine