Φορολογια στην Κυπρο

Οι εκπιπτόμενες δαπάνες των Κυπριακών εταιρειών. Ποιες είναι και πως επωφελείται η εταιρεία σας.

Οι εκπιπτόμενες δαπάνες των Κυπριακών εταιρειών. Ποιες είναι και πως επωφελείται η εταιρεία σας.

Η κυπριακή φορολογία πέραν του χαμηλού φορολογικού συντελεστή, προσφέρει φορολογικές απαλλαγές και εκπιπτόμενες δαπάνες για εταιρείες καθώς επίσης και άλλα πλεονεκτήματα.
Ποιο κάτω παραθέτουμε όλες τις δαπάνες και έξοδα που έγιναν με σκοπό την κτήση εισοδήματος και τα οποία αφαιρούνται από τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

Εκπιπτόμενη δαπάνη 1.

Όλοι οι πληρωτέοι τόκοι για την απόκτηση 100% των μετοχών, άμεσα ή έμμεσα, θυγατρικής εταιρείας αφαιρούνται για σκοπούς φόρου εισοδήματος νοουμένου ότι η θυγατρική εταιρεία δεν κατέχει (άμεσα ή έμμεσα) περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση. Εάν η θυγατρική κατέχει (άμεσα ή έμμεσα) περιουσιακά στοιχεία που δεν χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση, η παραχώρηση έκπτωσης τόκων στην θυγατρική περιορίζεται στο ποσό που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση.

Εκπιπτόμενη δαπάνη 2.

Νέα κεφάλαια που εισάγονται στην Κυπριακή εταιρεία από τη 1η Ιανουαρίου 2015 υπό την μορφή εκδοθέν μετοχικού κεφαλαίου και αποθεματικού υπέρ το άρτιον , δικαιούνται ετήσια λογιζόμενη έκπτωση τόκων (ΛΕΤ). Η ετήσια ΛΕΤ έκπτωση υπολογίζεται με βάση λογιζόμενο επιτόκιο πάνω στα νέα κεφάλαια. Το επιτόκιο αυτό είναι ίσο με την απόδοση του δεκαετούς κυβερνητικού ομολόγου (κατά τη 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου φορολογικού έτους) του κράτους στο οποίο επενδύονται τα νέα κεφάλαια, αυξημένο κατά 3% (με κατώτατο όριο το επιτόκιο απόδοσης δεκαετούς κυβερνητικού ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας της ίδιας ημέρας αυξημένο κατά 3%). Για το 2018 το ελάχιστο επιτόκιο ΛΕΤ είναι 4,881% (6,489% για το 2017). 
Η λογιζόμενη έκπτωση τόκων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% του φορολογητέου κέρδους που απορρέει από περιουσιακά στοιχεία που χρηματοδοτούνται από νέα κεφάλαια (όπως αυτό έχει προσδιοριστεί πριν αφαιρεθεί η ΛΕΤ έκπτωση).

Εκπιπτόμενη δαπάνη 3.

Όλες οι δωρεές σε εγκεκριμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα με αποδείξεις.

Εκπιπτόμενη δαπάνη 4.

Κέρδη που προκύπτουν από εκμετάλλευση ή/και διάθεση άυλων περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με το "νέο" Κυπριακό καθεστώς (ισχύει από 1 Ιουλίου 2016).
Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται το 80% του καθαρού κέρδους όπως υπολογίζεται σε σχέση με το "νέο" καθεστώς.

Εκπιπτόμενη δαπάνη 5.

80% του καθαρού κέρδους σε εισόδημα δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, ενσωματωμένο εισόδημα και άλλα επιλέξιμα κέρδη που προέρχονται από επιλέξιμα άυλα περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με το «παλαιό» Κυπριακό καθεστώς.

Εκπιπτόμενη δαπάνη 6.

Έκπτωση σε όλες τις δαπάνες για επιστημονικές έρευνες περιλαμβανομένης της έρευνας και της ανάπτυξης οι οποίες διενεργούνται από μικρές και μεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις.

Εκπιπτόμενη δαπάνη 7.

Έκπτωση σε όλες τις εισφορές εργοδότη στις κοινωνικές ασφαλίσεις και εγκεκριμένα ταμεία πάνω στους μισθούς των εργοδοτουμένων.

Εκπιπτόμενη δαπάνη 8.

Έκπτωση μέχρι 1% των αποδοχών του εργοδοτούμένου σε έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων.

Εκπιπτόμενη δαπάνη 9.

Έκπτωση μέχρι 10% των αποδοχών του εργοδοτούμένου για έξοδα που αφορούν ταμείο προνοίας/ σύνταξης των εργαζομένων.

Εκπιπτόμενη δαπάνη 10.

Έκπτωση κατώτερη των €17,086 ή του 1% των ακαθάριστων εσόδων της εταιρείας για έξοδα που αφορούν ψυχαγωγία για σκοπούς της επιχείρησης.

Δαπάνες οι οποίες δεν εκπίπτουν για εταιρείες.

  • Όλες οι δαπάνες/ έξοδα που δεν έγιναν εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά για την κτήση εισοδήματος.
  • Έξοδα που αφορούν ιδιωτικό όχημα.
  • Τόκοι που αναλογούν στο κόστος ιδιωτικού μηχανοκίνητου οχήματος ανεξάρτητα από τη χρήση του και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση. Όλος για 7 έτη από την ημέρα απόκτησης του σχετικού περιουσιακού στοιχείου.
  • Όλοι οι μισθοί που παρέχονται εντός του φορολογικού έτους, επί των οποίων οι εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις (ή  ΙΚΑ) και σε άλλα εγκεκριμένα ταμεία δεν καταβάλλονται στο έτος στο οποίο οφείλονται.





Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Επισκεφτειτε την κεντρικη ιστοσελιδα της KTC Business Consultants

Εισοδος

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Η ομάδα της ΚΤC Business Consultants Ltd σας παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο ή καλέστε μας στο +30 21 0873 7777 για Ελλάδα και +357 22 777020 για Κύπρο.


Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου της σελίδας μας
Επικοινωνία
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα
συμφωνείτε με την
Πολιτική Απορρήτου
της σελίδας μας

Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς
+30 21 0873 7777 για Ελλάδα
+357 22 777020 για Κύπρο
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine