Εταιρεια στην Κυπρο

Πνευματικά δικαιώματα στην Κύπρο. Τί πρέπει να γνωρίζετε για να διασφαλίσετε την πνευματική ιδιοκτησία σας.

Πνευματικά δικαιώματα  στην Κύπρο. Τί πρέπει να γνωρίζετε για να διασφαλίσετε την πνευματική ιδιοκτησία σας.

Η διανοητική ιδιοκτησία ή τα πνευματικά δικαιώματα αναφέρονται σε ιδιοκτησία ενός ατόμου -φυσικού προσώπου δηλαδή, σε άυλες δημιουργίες όπως μια εφεύρεση, σχέδιο, λογότυπο, λογισμικό πρόγραμμα, μουσική και γενικά καλλιτεχνικά έργα.

Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται από συμβάσεις σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο.
Η προστασία της διανοητικής περιουσία για ένα άτομο ή εταιρεία είναι σημαντική εφόσον τους παρέχει το αποκλειστικό δικαίωμα αξιοποίησης και χρήσης καθώς και την νομική προστασία σε περίπτωση αντιγραφής και χρήσης από τρίτο άτομο.
Παράλληλα η προστασία διανοητικής ιδιοκτησίας προσδίδει οικονομική αξία σε κάθε εταιρεία.
Η διανοητική ιδιοκτησία είναι σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για μια εταιρεία ή οργανισμό εφόσον μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της λόγω εκμετάλλευσης, πώλησης δικαιωμάτων, παραχώρηση άδειας έναντι αμοιβής αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων.

Τύποι δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας διαφέρουν αναλόγως του τύπου, της χρήσης και του είδους του κάθε έργου. Οι τύποι δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας είναι οι πιο κάτω.

Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προστατεύει οποιεσδήποτε νέες εφευρέσεις που μπορεί να αφορούν καινοτόμα προϊόντα και διαδικασίες, βελτιώσεις στην λειτουργία προϊόντος ή μεθόδου.
Το δίπλωμα μπορεί να χορηγηθεί εφόσον η εφεύρεση είναι νέα και δύναται να εφαρμοστεί βιομηχανικά. Αποκτώντας δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έχετε τα αποκλειστικά δικαιώματα της εφεύρεσης σας για 20 χρόνια και σε μερικές περίπτωσης βιομηχανιών μέχρι και 25 χρόνια. Τα δικαιώματα αφορούν την κατασκευή, την πώληση, την εισαγωγή και εξαγωγή αλλά και άλλα.
Η ισχύς ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας περιορίζεται γεωγραφικά στην επικράτεια όπου είναι εγγεγραμμένο. Για παράδειγμα, ένα Κυπριακό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας παρέχει προστασία στον κάτοχό του μόνο στην επικράτεια της Δημοκρατίας.


Εμπορικά σήματα.

Τα εμπορικά σήματα πχ λογότυπο, έχουν σκοπό να διακρίνουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας εταιρείας από αντίστοιχα προϊόντα ή υπηρεσίες άλλων επιχειρήσεων. Το εμπορικό σήμα μπορεί να είναι μια λέξη, μια φράση, ένα σχήμα ή συνδυασμός, κάποια εικόνα, ήχος, ακόμα και χρώμα. Το εμπορικό σήμα μπορεί να είναι και συνδυασμός τύπων Εμπορικών σημάτων.
Περισσότερα για τα εμπορικά σήματα εδώ.


Βιομηχανικό σχέδιο.

Το βιομηχανικό σχέδιο ή υπόμνημα προστατεύει την εξωτερική εμφάνιση ενός προϊόντος.
Το βιομηχανικό σχέδιο αποτελείται από στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα προϊόν όπως το περίγραμμα του, το σχήμα του, η μορφή του, τα χρώματα, η υφή του, τα υλικά, ακόμα και η διακόσμηση του. Ένα βιομηχανικό σχέδιο δεν προστατεύει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ένα προϊόν. Ο τρόπος λειτουργείας πιθανόν να πρέπει να προστατευτεί με άλλο τύπο διανοητικής ιδιοκτησίας όπως πχ το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.


Δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας (copyrights) είναι αυτόματο δικαίωμα το οποίο προστατεύει, πολλά έργα όπως, λογοτεχνικά, οπτικοακουστικά, μουσικά, θεατρικά, αρχιτεκτονικά και άλλα καλλιτεχνικά έργα, ταινίες, βάσεις δεδομένων, ηχογραφήσεις, εκπομπές, δημοσιεύσεις προτέρων αδημοσίευτων έργων, και προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας αποκτάται αυτοδικαίως χωρίς να απαιτείται η καταχώριση του έργου ή η υποβολή αίτησης και το δικαίωμα εκμετάλλευσης μπορεί να ασκηθεί αυτομάτως.
Βασικές προϋποθέσεις για να προστατευτεί ένα τέτοιου είδους έργο στην δημοκρατία είναι:
Να αποτελεί πρωτότυπο έργο
το έργο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Κυπριακή Δημοκρατία ή ανηγέρθη στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας ή έχει ενσωματωθεί σε οικοδομή, η οποία βρίσκεται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας
ο δικαιούχος ή οποιοσδήποτε εκ των δικαιούχων είναι φυσικό πρόσωπο πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Να αποτελεί πρωτότυπο έργο
  • το έργο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Κυπριακή Δημοκρατία ή ανηγέρθη στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας ή έχει ενσωματωθεί σε οικοδομή, η οποία βρίσκεται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • ο δικαιούχος ή οποιοσδήποτε εκ των δικαιούχων είναι φυσικό πρόσωπο πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Μάθετε περισσότερα για τα πνευματικά δικαιώματα εδώ.


Επιλογή κατάλληλου τύπου δικαιώματος της διανοητικής ιδιοκτησίας σας.

Η επιλογή του σωστού τύπου δικαιώματος διανοητικής ιδιοκτησίας, χρειάζεται για την  προστασία της περιουσίας σας κατά παράνομων αντιγραφών καθώς και για την εξασφάλιση κάποιας οικονομικής και άλλης επιτυχίας για την επιχείρησης σας. Επιλέξτε το καταλληλότερο δικαίωμα ιδιοκτησίας σύμφωνα με τον πιο κάτω πίνακα που περιέχει γενικές πληροφορίες αναφορικά με τον κάθε τύπο δικαιώματος.



typoi dikaiomaton pneumatikis idiokthsias.jpg



Φορολογία Εταιρειών κατοχής Δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην Κύπρο.

Μια εταιρεία η οποία έχει συσταθεί στην Κύπρο µπορεί να κατέχει τα δικαιώµατα πνευµατικής ιδιοκτησίας και να τα εκµεταλλεύεται παραχωρώντας τα σε άλλες εταιρείες που βρίσκονται στην Κύπρο ή το εξωτερικό. Η εγγραφή λοιπόν των πνευµατικών δικαιωµάτων στην Κύπρο από µια εταιρεία κάτοικο Κύπρου, έχει ως αποτέλεσµα την προστασία σε όλα τα µέλη της Ε.Ε., καθώς και την προστασία που παρέχεται από τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει η Κυπριακή Δηµοκρατία. Εκµεταλλευόµενη το εκτενές δίκτυο Συµβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας ή την Κοινοτική Οδηγία περί φορολόγησης των τόκων και των δικαιωµάτων (2003/49/ΕΚ), η Κυπριακή εταιρεία θα υπόκειται σε ένα ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσµα άυλων περιουσιακών στοιχείων.


Φορολογία.

Το εισόδημα που αποκτά η Κυπριακή εταιρεία από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας υπόκειται στο ακόλουθο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς:

  • Κάθε κεφαλαιουχικής φύσεως δαπάνη μιας  επιχείρησης που αφορά την απόκτηση ή την ανάπτυξη των άυλων περιουσιακών στοιχείων (εµπορικά σήµατα, διπλώµατα ευρεσιτεχνίας, και δικαιώµατα πνευματικής  ιδιοκτησίας) κατανέμεται εξίσου σε περίοδο 5 ετών.
  • Το ογδόντα τοις εκατόν (80%) του κέρδους που προκύπτει από τη χρήση των άυλων περιουσιακών στοιχείων (περιλαµβανοµένων και αποζηµιώσεων για παράτυπη χρήση τέτοιων στοιχείων), καθώς και το κέρδος από την πώληση τους, λογίζεται ως έξοδο  για τον καθορισµό του  φορολογητέου εισοδήµατος και  απαλλάσσεται από τον εταιρικό φόρο.
  • Η αφαίρεση του 80% θα εφαρµόζεται επίσης και  πάνω στο κέρδος µετά την αφαίρεση όλων των άµεσων εξόδων, όπως κεφαλαιουχικές εκπτώσεις, τόκοι για τη χρηµατοδότηση της αγοράς ή ανάπτυξης των  περιουσιακών στοιχείων καθώς και άλλα άµεσα έξοδα.
Για τους πιο πάνω λόγους, η ίδρυση µιας εταιρείας στην Κύπρο για την κατοχή των Δικαιωµάτων της Πνευµατικής ή Διανοητικής Ιδιοκτησίας, θεωρείται ως µια ιδανική λύση. 

Οι ιδιοκτήτες πνευµατικών δικαιωµάτων µπορούν να χρησιµοποιήσουν την Κύπρο ως τη βάση των επιχειρήσεών τους, και να αξιοποιήσουν προς όφελος τους τις φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές που παρέχονται προσδίδοντας αξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα στην επιχείρηση τους.






Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Επισκεφτειτε την κεντρικη ιστοσελιδα της KTC Business Consultants

Εισοδος

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Η ομάδα της ΚΤC Business Consultants Ltd σας παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο ή καλέστε μας στο +30 21 0873 7777 για Ελλάδα και +357 22 777020 για Κύπρο.


Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου της σελίδας μας
Επικοινωνία
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα
συμφωνείτε με την
Πολιτική Απορρήτου
της σελίδας μας

Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς
+30 21 0873 7777 για Ελλάδα
+357 22 777020 για Κύπρο
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine