Συμβουλες και στρατηγικη

Κατοχύρωση Εμπορικού Σήματος στην Κύπρο

Κατοχύρωση Εμπορικού Σήματος στην Κύπρο

Η κατοχύρωση εμπορικού σήματος μιας επιχείρησης αποτελεί πράξη διασφάλισης του εταιρικού της κεφαλαίου. Επιτρέπει τη δημιουργία μιας εταιρικής ταυτότητας και ουσιαστικά με την καταχώρηση σήματος στο Μητρώο Σημάτων εξασφαλίζεται η μοναδικότητα και το όνομα το οποίο έχει τόσα χρόνια χτιστεί.

Είναι μια πολύπλοκη, αλλά τυποποιημένη διαδικασία και θα χρειαστεί από εσάς, αρχικά, έρευνα για τη σωστή επιλογή του εμπορικού σας σήματος. Έπειτα, θα καταθέσετε την αίτηση σας με τα υπόλοιπα έγγραφα και θα περιμένετε την έγκριση της.

Πριν την καταχώρηση αίτησης εμπορικού σήματος


Προτού προχωρήσετε στην καταχώρηση αίτησης για εγγραφή εθνικού εμπορικού σήματος στον Κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, σας προτρέπουμε να εξετάσετε κατά πόσον το προτεινόμενο σήμα σας πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • συνιστά εμπορικό σήμα, και δεν αφορά αποκλειστικά σε γενική εμφάνιση προϊόντος, σε εφεύρεση ή σε έργο το οποίο προστατεύεται από άλλους τύπους δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Για περαιτέρω πληροφόρηση για τις άλλες μορφές δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα επιλέγοντας τον κατάλληλο τύπο του δικαιώματος διανοητικής ιδιοκτησίας ∙
  • είναι ικανό να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μίας επιχείρησης από εκείνα άλλων επιχειρήσεων ∙
  • προσδιορίζει το αντικείμενο της προστασίας που παρέχεται στον δικαιούχο του με σαφήνεια και ακρίβεια ∙
  • δεν προσκρούει στους απόλυτους λόγους απόρριψης ∙
  • δεν προσκρούει στους σχετικούς λόγους απόρριψης ∙
  • δεν παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων προσκρούοντας σε προγενέστερο εγγεγραμμένο εμπορικό σήμα ή αίτηση για εγγραφή εμπορικού σήματος. Προς το σκοπό αυτό προτρέπεστε όπως προβείτε σε σχετική έρευνα.

Προκαταρκτική γνώμη

Σημειώνεται, ότι μπορείτε, πριν την κατάθεση της αίτησης, να απευθυνθείτε στον Κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για προκαταρκτική γνώμη αναφορικά με τη δυνατότητα κατοχύρωσης του εμπορικού σας σήματος, υποβάλλοντας, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, το έντυπο Ε.Σ 01 συνοδευόμενο από το σχετικό τέλος των ενενήντα εννέα ευρώ (€99) και επιπρόσθετο τέλος των εβδομήντα επτά ευρώ (€77) για κάθε κλάση πέραν της πρώτης.

Σημειώνεται ότι τα τέλη είναι πληρωτέα ανάλογα με τον τρόπο υποβολής τού εντύπου:
  • με πιστωτική κάρτα σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής ∙
  • τοις μετρητοίς, με επιταγή, αποκοπή από λογαριασμό στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών ή με τραπεζική εντολή, σε περίπτωση υποβολής διά χειρός/ταχυδρομείου.
Εάν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να προχωρήσετε στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης εγγραφής εμπορικού σήματος, διαφορετικά πρέπει πρώτα να αποκτήσετε πρόσβαση στην ηλεκτρονική καταχώρηση εμπορικών σημάτων.

Έρευνα για το εμπορικό σήμα

Για να βεβαιωθείτε ότι το εμπορικό σας σήμα δεν προσκρούει σε προγενέστερα εμπορικά σήματα (ταυτόσημα ή παρόμοια), προτρέπεστε όπως προβείτε σε έρευνα ανάμεσα στα εγγεγραμμένα εμπορικά σήματα και αιτήσεις για χορήγηση εμπορικών σημάτων τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στο εξωτερικό.

Μητρώο Εθνικών Εμπορικών Σημάτων

Μπορείτε να προβείτε σε ηλεκτρονική έρευνα ανάμεσα στα εγγεγραμμένα εθνικά εμπορικά σήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και αιτήσεις αυτών, αξιοποιώντας το Διαδικτυακό Αρχείο Εθνικών Εμπορικών Σημάτων του Κλάδου Βιομηχανικής και Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Μητρώο Εθνικών Γραφείων

Μπορείτε να προβείτε σε έρευνα σε προγενέστερα εμπορικά σήματα και αιτήσεις για εγγραφή εμπορικών σημάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία και άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς, μέσω της υπηρεσίας ΤΜview του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕUIPO).

Ευρωπαϊκό μητρώο Εμπορικών Σημάτων

Μπορείτε να προβείτε σε έρευνα στο Μητρώο Εμπορικών Σημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της υπηρεσίας eSearch Plus του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕUIPO).

Μητρώο Διεθνών Εμπορικών Σημάτων

Μπορείτε να προβείτε σε έρευνα στο Μητρώο Διεθνών Εμπορικών Σημάτων μέσω της υπηρεσίας Global Brand Database του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO).

WIPO Madrid Monitor

Μπορείτε να προβείτε σε έρευνα αναφορικά με εγγεγραμμένα διεθνή εμπορικά σήματα και αιτήσεις αυτών, που έχουν καταχωρηθεί με βάση το σύστημα της Μαδρίτης, αξιοποιώντας το εργαλείο Madrid Monitor του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO).

Επίσημη Εφημερίδα

Μπορείτε να αναζητήσετε στοιχεία αναφορικά με τα εθνικά και διεθνή εμπορικά σήματα που έχουν ισχύ την Κυπριακή Δημοκρατία διαμέσου των δημοσιεύσεων του Κλάδου Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Επίσημη Εφημερίδα.


Καταχώρηση αίτησης για το εμπορικό σήμα & εξέτασή της

Αφότου έχετε ικανοποιηθεί ότι το σήμα σας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για προστασία και δεδομένου ότι έχετε προβεί σε έλεγχο διαθεσιμότητας ανάμεσα στα εγγεγραμμένα εμπορικά σήματα και αιτήσεις για εγγραφή εμπορικών σημάτων, μπορείτε να προχωρήσετε στην υποβολή αίτησης για εγγραφή του στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Υποβολή αίτησης

Μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση για εγγραφή εθνικού εμπορικού σήματος (έντυπο Ε.Σ 02),  είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, συνοδευόμενο από:

  • αναπαράστασή του σήματος σε περίπτωση που δεν είναι λεκτικό ∙
  • σε περίπτωση που διεκδικείται προτεραιότητα, επισυνάπτονται:
  1. δήλωση στην οποία αναφέρεται η ημερομηνία και η χώρα της προγενέστερης κατάθεσης ∙
  2. επικυρωμένο αντίγραφο της προγενέστερης κατάθεσης ή πιστοποιητικό κατάθεσης από την αρμόδια αρχή ∙
  3. πιστοποιημένη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα των εγγράφων προτεραιότητας ∙
  • σε περίπτωση υποβολής της αίτησης εγγραφής εμπορικού σήματος δια χειρός/ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικά καταβάλλεται το τέλος των εκατόν σαράντα ένα ευρώ (€141) ή το τέλος των εκατόν είκοσι εννέα ευρώ (€129) αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, καταβάλλεται το τέλος των εκατό δύο ευρώ (€102) ή ενενήντα τέσσερα ευρώ (€94) για κάθε κλάση προϊόντων και υπηρεσιών πέραν της πρώτης σε περίπτωση υποβολής της αίτησης εγγραφής εμπορικού σήματος δια χειρός/ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικά αντίστοιχα ∙
  • σε περίπτωση που η αίτηση αφορά εγγραφή σήματος πιστοποίησης ή συλλογικού σήματος, υποβάλλεται και ο κανονισμός χρήσης των εν λόγω σημάτων, το τέλος των τετρακοσίων σαράντα τριών ευρώ (€443) ή τετρακοσίων δεκαπέντε ευρώ (€415) σε περίπτωση υποβολής της αίτησης δια χειρός/ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικά αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, καταβάλλεται το τέλος των εκατόν είκοσι οκτώ ευρώ (€128) ή εκατό δεκαέξι ευρώ (€116) για κάθε κλάση προϊόντων και υπηρεσιών πέραν της πρώτης, σε περίπτωση υποβολής της αίτησης δια χειρός/ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικά αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι τα τέλη είναι πληρωτέα ανάλογα με τον τρόπο υποβολής τού εντύπου:
  • με πιστωτική κάρτα σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής ∙
  • τοις μετρητοίς, με επιταγή, αποκοπή από λογαριασμό στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών ή με τραπεζική εντολή, σε περίπτωση υποβολής διά χειρός/ταχυδρομείου.
Επισημαίνεται, ότι με βάση τον νέο περί Εμπορικών Σημάτων Νόμο, από τις 18/06/2020, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης εγγραφής εμπορικού σήματος πολλαπλών κλάσεων στο ίδιο έντυπο. Για κάθε κλάση η αναφορά σε προϊόντα και υπηρεσίες γίνεται με την ταξινόμηση Νίκαιας.

Εάν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να προχωρήσετε στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης εγγραφής εμπορικού σήματος, διαφορετικά πρέπει πρώτα να αποκτήσετε πρόσβαση στην ηλεκτρονική καταχώρηση εμπορικών σημάτων.

Χορήγηση ημερομηνίας κατάθεσης αίτησης

Μετά την λήψη της αίτησής σας, ο Κλάδος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας προβαίνει, εφόσον ικανοποιηθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της αίτησης εγγραφής, και σας κοινοποιεί τον σχετικό αριθμό και ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

Τυπική εξέταση

Ακολουθεί το στάδιο της τυπικής εξέτασης, κατά την οποία ο Κλάδος εξετάζει κατά πόσο η αίτηση πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία ως προς τις πληροφορίες, στοιχεία και έγγραφα που πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτή. Σε περίπτωση που υπάρχουν παραλείψεις, ο Κλάδος αποστέλλει σχετική ειδοποίηση, καλώντας σας να προβείτε εντός δύο (2) μηνών από την παραλαβή της ειδοποίησης στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η αίτηση αρχειοθετείται και δεν εξετάζεται ως αίτηση εγγραφής σήματος. Παράλληλα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις τυπικές προϋποθέσεις υποστήριξης αιτήματος για διεκδίκηση προτεραιότητας, το αίτημα απορρίπτεται.

Εξέταση της ταξινόμησης

Σε περίπτωση που ο Κλάδος κρίνει ότι η ταξινόμηση των προϊόντων ή υπηρεσιών δεν είναι σύμφωνη με την ταξινόμηση της Νίκαιας, καλείστε όπως εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία της σχετικής ειδοποίησης, προβείτε στα αναγκαία διαβήματα για διόρθωση της υποβάλλοντας, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, το έντυπο τροποποίησης της ταξινόμησης (έντυπο Ε.Σ 03). Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλονται τέλη με την υποβολή του εν λόγω εντύπου. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης συμμόρφωσης, η αίτηση απορρίπτεται.

Εξέταση των λόγων απόρριψης

Νοουμένου ότι η αίτηση πληροί τις αναγκαίες τυπικές προϋποθέσεις, ο Κλάδος προχωρεί στην ουσιαστική εξέταση της αίτησης, δηλαδή εξετάζει εάν για το σύνολο ή μέρος των προϊόντων ή υπηρεσιών, υπάρχουν απόλυτοι λόγοι απόρριψης (π.χ. δεν είναι ικανό να εγγραφεί ως εμπορικό σήμα ή στερείται διακριτικού χαρακτήρα κλπ) και/ή σχετικοί λόγοι απόρριψης (π.χ. προσκρούει σε ένα ή περισσότερα προγενέστερα ταυτόσημα ή παρόμοια εμπορικά σήματα).

Γραπτή Απάντηση και Ακρόαση

Σε περίπτωση που η εξέταση καταδείξει ότι η αίτηση προσκρούει σε έναν ή περισσότερους απόλυτους ή σχετικούς λόγους απόρριψης, καλείστε όπως εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία της σχετικής ειδοποίησης:
  • ανακαλέσετε την αίτηση σας, υποβάλλοντας, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, την αίτηση για περάτωση διαδικασιών (έντυπο Ε.Σ 05) ∙
  • περιορίσετε την έκταση της προστασίας του με τρόπο ώστε να καταστεί το σήμα αποδεκτό π.χ. περιορίζοντας τα προϊόντα ή υπηρεσίες που καλύπτει, υποβάλλοντας,  είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, τη δήλωση περιορισμού προϊόντων και υπηρεσιών (έντυπο Ε.Σ 06) ∙ ή
  • υποβάλετε, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, τις παρατηρήσεις σας σε σχέση με την απόφαση του Κλάδου με το έντυπο απάντηση σε αντιρρήσεις γραφείου (έντυπο Ε.Σ 04).
Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλονται τέλη με την υποβολή των εν λόγω εντύπων.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης απάντησης, η αίτηση απορρίπτεται.

O Κλάδος προβαίνει στην εξέταση των εν λόγω παρατηρήσεων ή άλλων ενεργειών σας και εκδίδει τελική απόφαση σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης σας.

Σημειώνεται ότι δύνασθε όπως υποβάλετε σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον τούτο δικαιολογείται, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, αίτημα για ακρόαση (έντυπο Ε.Σ 21), πριν την έκδοση της τελικής απόφασης αναφορικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης σας.

Η απόφαση του Κλάδου υπόκειται σε διαδικασία προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Διαίρεση αίτησης

Μπορείτε να προβείτε σε διαίρεση της αίτησης σε δύο ή περισσότερες τμηματικές αιτήσεις, δηλώνοντας για κάθε μία τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της αρχικής αίτησης που καλύπτονται υποβάλλοντας, οποιαδήποτε στιγμή μετά τη χορήγηση της ημερομηνίας κατάθεσης, πέραν των τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της αίτησης, διά χειρός/ταχυδρομείου, το έντυπο Ε.Σ 10 συνοδευόμενο από το τέλος των εκατόν δέκα οκτώ ευρώ (€118). Το τέλος είναι πληρωτέο τοις μετρητοίς, με επιταγή, αποκοπή από λογαριασμό στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών ή με τραπεζική εντολή.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες της τμηματικής αίτησης δεν επιτρέπεται να αλληλεπικαλύπτονται με εκείνα που παραμένουν στην αρχική αίτηση.

Εφόσον ο Κλάδος ικανοποιηθεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, προβαίνει στην καταχώρηση της διαίρεσης της αίτησης, στη δημιουργία κάθε μίας από τις τμηματικές αιτήσεις που προκύπτουν με νέο αριθμό αίτησης και διατηρώντας την ημερομηνία κατάθεσης της αρχικής αίτησης, καθώς και στη δημοσίευση αυτών στην Επίσημη Εφημερίδα.

Δημοσίευση αίτησης και ένσταση

Νοουμένου η αίτηση σας γίνει αποδεκτή για εγγραφή, ο Κλάδος προχωρεί στη δημοσίευσή της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα.

Διόρθωση λαθών κατά τη δημοσίευση

Σε περίπτωση που εντοπίσετε προφανή λάθη, στη δημοσίευση της αίτησης του σήματος σας, τα οποία λάθη μπορούν να αποδοθούν στον Κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, μπορείτε να αιτηθείτε τη διόρθωση τους, υποβάλλοντας, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, την αίτηση για διόρθωση προφανών λαθών (έντυπο Ε.Σ 09). Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλονται τέλη με την υποβολή του εν λόγω εντύπου.

Ένσταση στην εγγραφή εμπορικού σήματος

Οποιεσδήποτε ενστάσεις στην εγγραφή του εμπορικού σας σήματος μπορούν να υποβληθούν εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης του Εφόρου.

Σε περίπτωση που υποβληθεί στον Κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, ένσταση στην εγγραφή (έντυπο Ε.Σ 14) του εμπορικού σας σήματος, και εφόσον ο Κλάδος ικανοποιηθεί ότι η ένσταση είναι παραδεκτή, σας κοινοποιεί την ένσταση, τα έγγραφα και τα αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν αυτήν. Σημειώνεται ότι με την υποβολή του εν λόγω εντύπου καταβάλλεται το τέλος των τριακοσίων σαράντα οκτώ ευρώ (€348).

Φιλικός διακανονισμός

Σε περίπτωση που η ένσταση βασίζεται σε σχετικούς λόγους απόρριψης, ο Κλάδος γνωστοποιεί, τόσο σε σας όσο και στον ενιστάμενο, ότι εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία ειδοποίησης, μπορείτε να προβείτε σε φιλική επίλυση της διαφοράς. Σημειώνεται ότι η εν λόγω προθεσμία μπορεί να παραταθεί μέχρι έξι (6) μήνες, κατ' ανώτατο όριο, κατόπιν αιτήματος αμφοτέρων των μερών.

Σε περίπτωση που τα μέρη επιλύσουν τη διαφορά με φιλικό διακανονισμό, εντός της παραπάνω σχετικής προθεσμίας, ενημερώνουν σχετικά τον Κλάδο υποβάλλοντας, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, το έντυπο κοινοποίησης συμβιβαστικής επίλυσης διαφοράς (έντυπο Ε.Σ 15) και η διαδικασία ένστασης θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί. Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλονται τέλη με την υποβολή του εν λόγω εντύπου.

Τεκμηρίωση της ένστασης από τον ενιστάμενο

Η Σε περίπτωση μη επίτευξης φιλικού διακανονισμού, εντός της εν λόγω προθεσμίας, ο Κλάδος καλεί τον ενιστάμενο να υποβάλλει, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, εντός δύο (2) μηνών, το έντυπο τεκμηρίωσης ένστασης / αίτησης για κήρυξη ακυρότητας (έντυπο Ε.Σ 16), σχετικά με την ύπαρξη, εγκυρότητα και έκταση της προστασίας του προγενέστερου σήματος ή δικαιώματος μαζί με τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, όπως για παράδειγμα:
  • στοιχεία χρήσης παγκοίνως γνωστού σήματος εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ∙
  • στοιχεία ότι τα σήμα χαίρει φήμης στην Κυπριακή Δημοκρατία ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ∙
  • στοιχεία σχετικά με την απόκτηση, συνεχιζόμενη ύπαρξη κ’ έκταση προστασίας ονομασίας προέλευσης ή γεωγραφικής ένδειξης ∙
  • στοιχεία σχετικά με την απόκτηση, συνεχιζόμενη ύπαρξη κ´ έκταση προστασίας μη εγγεγραμμένου σήματος ή διακριτικού γνωρίσματος που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές ∙
  • πιστοποιητικό κατάθεσης αίτησης εγγραφής.
Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλονται τέλη με την υποβολή του εν λόγω εντύπου. Παράλειψη καταχώρησης των εν λόγω στοιχείων του ενιστάμενου εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, οδηγεί αυτόματα σε απόρριψη της ένστασης.

Τεκμηρίωση αιτητή – απόδειξη χρήσης

Εφόσον, ο Κλάδος ικανοποιηθεί ότι η ένσταση είναι παραδεκτή, αποστέλλει τα αποδεικτικά στοιχεία του ενιστάμενου στον αιτητή, ο οποίος τον καλεί να υποβάλει, εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία της σχετικής ειδοποίησης, τις δικές του παρατηρήσεις προς υποστήριξη της αίτησης του.

Παράλληλα σε περίπτωση ένστασης βάση προγενέστερου εγγεγραμμένου εμπορικού σήματος, για το οποίο έχει παρέλθει η περίοδος χρήσης πέντε ετών από την ημερομηνία κατάθεσης, ή προτεραιότητας, όπου υπάρχει, και για το οποίο ο ενιστάμενος δεν έχει προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία χρήσης, ο αιτητής δύναται να ζητήσει όπως ο ενιστάμενος αποδείξει ότι έχει προβεί σε ουσιαστική χρήση ή την ύπαρξη εύλογης αιτίας για τη μη χρήση του προγενέστερου του σήματος.

Συνεπώς, εντός της προθεσμίας των δύο (2) μηνών από την ημερομηνία της ειδοποίησης του Κλάδου αναφορικά με την υποβολή παρατηρήσεων επί της ένστασης, ο αιτητής δύναται να υποβάλει, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου:
  • το έντυπο παρατηρήσεις καθ’ ου η ένσταση / καθ’ ου η αίτηση ακυρότητας (έντυπο Ε.Σ 17) με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία ∙ ή
  • αίτημα για απόδειξη ουσιαστικής χρήσης (έντυπο Ε.Σ 18) ∙ ή
  • και τα δύο πιο πάνω έντυπα.
Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλονται τέλη με την υποβολή των εν λόγω εντύπων. Παράλειψη καταχώρησης των εν λόγω εντύπων του αιτητή εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, οδηγεί στην έκδοση απόφασης επί της ένστασης.

Ανταπάντηση ενιστάμενου

Ο Κλάδος διαβιβάζει στον ενιστάμενο τις εν λόγω παρατηρήσεις του αιτητή ή/ και το αίτημα για απόδειξη ουσιαστικής χρήσης και τον καλεί τον ενιστάμενο να υποβάλει εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία της σχετικής ειδοποίησης, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, τις παρατηρήσεις και αναλόγως της περίπτωσης, απόδειξη ουσιαστικής χρήσης με το έντυπο Ε.Σ 19. Τα αποδεικτικά στοιχεία ουσιαστικής χρήσης προγενέστερου σήματος αφορούν στον τόπο, χρόνο, έκταση και τη φύση της χρήσης και είναι για παράδειγμα συσκευασίες, ετικέτες, τιμοκατάλογοι, τιμολόγια, φωτογραφίες, ή διαφημίσεις.

Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλονται τέλη με την υποβολή του εν λόγω εντύπου.

Εάν ο ενιστάμενος αποτύχει να αποδείξει εμπρόθεσμα την ουσιαστική χρήση του σήματος του ή ότι υπάρχει εύλογη αιτία για την μη χρήση, η ένσταση απορρίπτεται. Σε περίπτωση που αποδείξει ουσιαστική χρήση του εμπορικού σήματος μόνο για μέρος των προϊόντων ή υπηρεσιών, η ένσταση προχωράει μόνο για το εν λόγω μέρος των προϊόντων ή των υπηρεσιών.

H ανταπάντηση του ενιστάμενου διαβιβάζεται από τον Κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, επιμέλεια του ενιστάμενου, στον αιτητή για ενημέρωση του μόνο.

Παρατηρήσεις αιτητή

Στην περίπτωση που ο αιτητής επέλεξε να υποβάλει αίτημα για απόδειξη ουσιαστικής χρήσης και ο ενιστάμενος υπέβαλε τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία ουσιαστικής χρήσης ως πιο πάνω, ο αιτητής δύναται να συνυποβάλει, διά χειρός/ταχυδρομείου, τις παρατηρήσεις του επί της απόδειξης χρήσης μαζί με τις παρατηρήσεις του επί της ουσίας της ένστασης (έντυπο Ε.Σ 17), σε περίπτωση που το δεύτερο δεν έχει ήδη υποβληθεί.

Πρόσθετες παρατηρήσεις

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν αιτήματος των μερών, ο Κλάδος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας μπορεί, πριν την έκδοση απόφασης, να επιτρέψει στα μέρη να υποβάλουν, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, περαιτέρω παρατηρήσεις και αποδεικτικά στοιχεία με την αίτηση για πρόσθετες παρατηρήσεις (έντυπο Ε.Σ 20). Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλονται τέλη με την υποβολή του εν λόγω εντύπου.

Παράταση προθεσμίας

Κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος που υποβάλλεται, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, με την αίτηση για παράταση προθεσμίας / αναστολή διαδικασίας (έντυπο Ε.Σ 11) και εφόσον αυτό κρίνεται δικαιολογημένο υπό τις περιστάσεις, ο Κλάδος δύναται να παραχωρήσει παράταση σε οποιαδήποτε προθεσμία κατά τη διαδικασία εγγραφής, ένστασης ή άλλης διαδικασίας η οποία εκκρεμεί ενώπιον του. Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλονται τέλη με την υποβολή του εν λόγω εντύπου.

Η εν λόγω παράταση προθεσμίας δύναται να εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη όλων των μερών.

Ακρόαση

Η διαδικασία ένστασης διεξάγεται εγγράφως, ωστόσο κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος που υποβάλλεται, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, με την αίτηση ακρόασης (έντυπο Ε.Σ 21) και εφόσον αυτό κρίνεται δικαιολογημένο υπό τις περιστάσεις, ο Κλάδος δύναται να επιτρέψει την προφορική ακρόαση. Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλονται τέλη με την υποβολή του εν λόγω εντύπου.

Τερματισμός διαδικασίας

Οποιοσδήποτε από τους διαδίκους σε διαδικασία αίτησης, ένστασης, έκπτωσης ή ακυρότητας εμπορικού σήματος, δύναται να τερματίσει τη διαδικασία πριν την ολοκλήρωσή της, υποβάλλοντας, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, την αίτηση για περάτωση διαδικασιών (έντυπο Ε.Σ 05) και βαρύνεται με τα έξοδα στα οποία έχει υποβληθεί ο άλλος διάδικος. Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλονται τέλη με την υποβολή του εν λόγω εντύπου.

Έκδοση απόφασης

Ακολούθως, ο Κλάδος προχωρά στην έκδοση απόφασης, είτε για απόρριψη της ένστασης είτε για αποδοχή της ένστασης, στο σύνολό της ή εν μέρει για συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Η απόφαση του Εφόρου υπόκειται σε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου. Η προσφυγή κοινοποιείται στο Γραφείο.

Έκδοση Πιστοποιητικού Εγγραφής εμπορικού σήματος

Νοουμένου ότι δεν υποβληθεί ένσταση κατά της εγγραφής του εμπορικού σας σήματος, εντός της προθεσμίας των τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της αίτησης στην Επίσημη Εφημερίδα, ή αν η ένσταση ανακληθεί ή απορριφθεί τελεσίδικος, ο Έφορος Εταιρειών προβαίνει στην καταχώρηση του σήματος στο Μητρώο Εθνικών Εμπορικών Σημάτων, στη δημοσίευση του στην Επίσημη Εφημερίδα και στην έκδοση του Πιστοποιητικού Εγγραφής Εθνικού Εμπορικού Σήματος.

Διόρθωση λαθών κατά τη δημοσίευση

Σε περίπτωση που εντοπίσετε προφανή λάθη, στη δημοσίευση της αίτησης του σήματος σας, τα οποία λάθη μπορούν να αποδοθούν στον Κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, μπορείτε να αιτηθείτε τη διόρθωση τους, υποβάλλοντας, είτε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης εμπορικών σημάτων είτε διά χειρός/ταχυδρομείου, την αίτηση για διόρθωση προφανών λαθών (έντυπο Ε.Σ 09). Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλονται τέλη με την υποβολή του εν λόγω εντύπου.

Πιστοποιημένα αντίγραφα, αντίγραφα ή αποσπάσματα από το μητρώο

Σε περίπτωση που επιθυμείτε την έκδοση πιστοποιημένων αντιγράφων πιστοποιητικού εγγραφής εμπορικού σήματος ή αντιγράφων -αποσπασμάτων από το Μητρώο Σημάτων, μπορείτε να υποβάλετε σχετικό αίτημα στον Κλάδο καταβάλλοντας το τέλος των δεκατεσσάρων ευρώ (€14) ή δέκα ευρώ (€10) αντίστοιχα.

Μετά την εγγραφή

Νοουμένου ότι το εμπορικό σας σήμα πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για προστασία, η εγγραφή του στο μητρώο εμπορικών σημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σας παρέχει προστασία αρχικά για μία περίοδο δέκα (10) ετών, η οποία μπορεί να επεκταθεί με την ανανέωση της σε διαδοχικές περιόδους δέκα (10) ετών εκάστη.

Μη έγκαιρη ανανέωση του εμπορικού σας σήματος οδηγεί σε ακύρωση του εμπορικού σας σήματος, και σε τέτοια περίπτωση χάνονται τα δικαιώματα προστασίας που σας παρέχει ο νόμος.

Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Επισκεφτειτε την κεντρικη ιστοσελιδα της KTC Business Consultants

Εισοδος

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Η ομάδα της ΚΤC Business Consultants Ltd σας παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο ή καλέστε μας στο +30 21 0873 7777 για Ελλάδα και +357 22 777020 για Κύπρο.


Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου της σελίδας μας
Επικοινωνία
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα
συμφωνείτε με την
Πολιτική Απορρήτου
της σελίδας μας

Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς
+30 21 0873 7777 για Ελλάδα
+357 22 777020 για Κύπρο
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine