Συμβουλες και στρατηγικη

Πώς να ξεκινήσετε μια καινούργια επιχείρηση με τα ελάχιστα χρήματα.

Πώς να ξεκινήσετε μια καινούργια επιχείρηση με τα ελάχιστα χρήματα.

Έχετε την επαγγελματική ιδέα; Είσαστε έτοιμοι να ξεκινήσετε επιχείρηση;
Μπορεί να είστε πολύ ενθουσιασμένοι στο ξεκίνημα της καινούργιας σας επιχείρησης αλλά πρέπει να είστε διαθεμένοι να πάρετε ρίσκα, όπως το να αφήσετε τη δουλειά σας, να μείνετε χωρίς εισόδημα για κάποιο χρονικό διάστημα ή  να ξοδέψετε όλες σας τις οικονομίες.
Για πολλούς το μεγαλύτερο ρίσκο για να ξεκινήσουν  μία καινούργια επιχείρηση είναι η αρχική επένδυση που πρέπει να διαθέσουν.

Πιο κάτω διαβάστε γιατί τα χρήματα δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στο όνειρο σας να φτιάξετε κάτι δικό σας. Κατ’ ακρίβεια είναι κάτι που μπορεί να γίνει και το έχουν αποδείξει πολοί επιχειρηματίες. Αρκεί να προγραμματιστούν όλα σωστά και να εκτελεστούν με το σωστό τρόπο.

Τί χρήματα χρειάζεται μια επιχείρηση για να ξεκινήσει;

Μια καινούργια επιχείρηση ή ένα start up χρειάζεται κάποιο ποσό για να μπορεί να ξεκινήσει να επιχειρεί και αυτό εξαρτάται από το είδος της εταιρείας φυσικά. Καλό θα ήταν να μπορείτε να υπολογίσετε τα χρήματα που θα να χρειαστείτε για να ξεκινήσετε.
Μερικά συνηθισμένα έξοδα μπορεί να είναι:

  • Άδειες λειτουργίας αναλόγως της φύσεως της εταιρείας σας
  • Προμήθειες (Μπορεί να είναι πρώτες ύλες ή αναλώσιμα)
  • Εργαλεία και προγράμματα
  • Γραφείο - χώρος εργασίας
  • Εγγραφή σε οργανισμούς, άδεια λειτουργίας, συνδρομές κι άλλα
  • Λειτουργικά έξοδα 
  • Νομικά Τέλη
  • Προσωπικό, εξωτερικοί συνεργάτες, εργολάβοι κλπ

Ας δούμε όμως πως μπορούμε να μειώσουμε τον προϋπολογισμό μιας start up με τρείς τρόπους.

1.Μειώστε τις ανάγκες σας

Η πρώτη σας δουλειά είναι να ετοιμαστεί το μοντέλο της εταιρείας σας να ώστε να χρειάζεται όσο το δυνατόν πιο λίγα πράγματα από την πιο πάνω λίστα για να για να λειτουργήσει.
Αν για παράδειγμα  δουλεύετε ως σύμβουλος ή ελεύθερος επαγγελματίας καλά θα ήταν τα έξοδα προσωπικού να περιοριστούν σε έναν και μόνο άτομο όπως για παράδειγμα εσάς τον ίδιο.
Αν δεν είναι απόλυτα αναγκαίο το γραφείο, μπορείτε να δουλέψετε από το σπίτι σας αρχικά.
Ένας άλλος τρόπος είναι να προσπαθήσετε να βρείτε φθηνότερες προμήθειες ,υλικά και εργαλεία.
Σίγουρα δεν μπορείτε να αποφύγετε νομικά έξοδα και τέλη λειτουργίας.
Συνήθως όμως μια μικρή εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί επίσημα  με ένα χαμηλό πόσο από 1000 μέχρι 3000 ευρώ.

2.Ξεκινάτε κάνοντας «ζέσταμα»

Μια καλή επιλογή είναι να ξεκινήσετε κάνοντας την «προθέρμανση σας». Αντί δηλαδή να ξεκινήσετε να εκτελείτε με ακρίβεια το επιχειρηματικό σας πλάνο, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με τις βασικές λειτουργίες. Ξεκινήσετε να επιχειρείτε σε συγκεκριμένο κοινό περιορίζοντας έτσι το εύρος των επιχειρήσεων σας (αλλά και το κέρδος σας)  πράγμα που θα ευκολύνει την αρχή καθώς θα έχετε καλύτερο έλεγχο. 
Επίσης, αν ξεκινήσετε σαν αυτό-εργοδοτούμενος θα αποφύγετε διάφορα αρχικά  έξοδα όπως φορολογία ασφάλισης και το μεγάλο μισθολόγιο. Εφόσον φυσικά ξεκινήσουν να έρχονται τα έσοδα μπορείτε να επενδύσει στον εαυτό σας και να χτίσετε την επιχείρηση κομμάτι-κομμάτι όπως την φανταστήκατε.

3.Το κεφάλαιο

Άλλη μια επιλογή είναι να χρηματοδοτηθείτε από εξωτερικές πηγές. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να βρείτε κεφάλαιο αν δεν μπορείτε να διαθέσετε εσείς οι ίδιοι αρκετά χρήματα.

Κοντινά πρόσωπα.
Μια επιλογή είναι η φίλοι σας και οικογένειά σας. Μην διαγράψετε αυτή την ευκαιρία ακόμα και αν χρειαστεί να διαχειριστείτε μικρο-κεφάλαια από  διαφορετικές πηγές.

Επενδυτές. 
Υπάρχουν Επενδυτές οι οποίοι διαθέτουν τα χρήματα να στηρίξουν επιχειρηματικές ιδέες και πλάνα από την αρχή. Συνήθως επενδύουν ώστε να αποκτήσουν μερική ιδιοκτησία από την εταιρία που τους ενδιαφέρει. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου.

Άλλοι επενδυτές.
Υπάρχει επίσης το άλλο είδος επενδυτών οι οποίοι επενδύουν σε εταιρείες ή οργανισμούς που επιχειρούν ήδη και λειτουργούν με κερδοφορία.

Crowd-funding.
Άλλη επιλογή για να βρείτε πόρους είναι το  crowd-funding μέσα από το οποίο μπορείτε να διαφημίσετε και να παρουσιάσετε την ιδέα σας σε ευρύ κοινό μέσω κάποιας διαδικτυακής πλατφόρμας και έτσι να προσελκύσετε κεφάλαια από πολλαπλά μέτωπα.

Κονδύλια χρηματοδότησης.
Μην ξεχνάτε επίσης ότι υπάρχουν και τα κονδύλια από κυβερνήσεις και οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποίο θα ήταν καλά να έχετε υπόψη σας και να αναζητάτε.

Τράπεζικά δάνεια.
Τέλος αναφέρουμε ότι υπάρχει πάντα και η επιλογή του δανείου από κάποιον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Χρησιμοποιήστε λοιπόν κάποιον από τους πιο πάνω τρόπους ή περισσότερους από έναν για να μπορέσετε να ξεκινήσετε την επιχείρηση σας με περισσότερη σιγουριά. Σίγουρα η αρχή θα είναι δύσκολη και οπωσδήποτε θα θυσιάσετε πολλά πράγματα , όπως το να ξεκινήσετε πιο δειλά από ότι φανταστήκατε, ή με ένα δάνειο και λοιπά. Ποτέ όμως δεν πρέπει να χάνετε τις ελπίδες σας και θα πρέπει πάντα να πιστεύετε στην επιχειρηματική σας ιδέα γιατί μόνο έτσι θα πιστέψουν και οι άλλοι σε σας. Το κεφάλαιο είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για κάθε επιχείρηση αλλά όλα τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε.

Το άρθρο είναι βασισμένο στο δημοσίευμα του Jayson DeMers για το online πορτάλ Entrepreneur.com

Διαβάστε επίσης.

Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Επισκεφτειτε την κεντρικη ιστοσελιδα της KTC Business Consultants

Εισοδος

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Η ομάδα της ΚΤC Business Consultants Ltd σας παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο ή καλέστε μας στο +30 21 0873 7777 για Ελλάδα και +357 22 777020 για Κύπρο.


Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου της σελίδας μας
Επικοινωνία
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα
συμφωνείτε με την
Πολιτική Απορρήτου
της σελίδας μας

Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς
+30 21 0873 7777 για Ελλάδα
+357 22 777020 για Κύπρο
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine