Φορολογια στην Κυπρο

Πως μπορεί να γίνει κάποιος φορολογικός κάτοικος Κύπρου και ποια είναι τα πλεονεκτήματα.

Πως μπορεί να γίνει κάποιος φορολογικός κάτοικος Κύπρου και ποια είναι τα πλεονεκτήματα.

Η νομοθεσία (απλά).
Ο φορολογικός κάτοικος Κύπρου καθορίζεται από τον αριθμό ημερών (183 ημέρες ή λιγότερες υπό προϋποθέσεις) που παραμένει στην χώρα σε ένα ημερολογιακό έτος. Οι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου φορολογούνται πάνω  εισόδημα που προκύπτει από πηγές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί υψηλά αμοιβώμενοι μισθωτοί όπως ναυτικοί, αεροπόροι, προγραμματιστές, καλλιτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες επιλέγουν να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Κύπρο.


Γιατί φορολογικός κάτοικος Κύπρου; 


Ο ελκυστικά χαμηλός φορολογικός συντελεστής σε προσωπικά εισοδήματα καθώς και για εταιρείες προσελκύουν στο νησί επιχειρηματίες, επενδυτές και υψηλά αμοιβόμενους επαγγελματίες που επωφελούνται της μετεγκατάστασης (Νon-Dom Status)
Η μεταφορά φορολογικής κατοικίας μπορεί να γίνει πλέον ευκολότερα με την νομοθεσία των 60 ημερών παραμονής στην δημοκρατία.

Τα κίνητρα είναι αρκετά και σημαντικά και αφορούν χαμηλή φορολογία και αρκετές φοροαπαλλαγές για μισθωτούς και επιχειρηματίες που πολλές φορές προχωρούν σε σύσταση εταιρείας ώστε να επωφεληθούν και να εργοδοτηθούν και επίσημα στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Με την τελευταία τροποποίηση της νομοθεσίας άτομο το οποίο διαμένει στην Κύπρο για τουλάχιστον 60 μέρες μπορεί να γίνει φορολογικός κάτοικος Κύπρου εφόσον πλήρη τα πιο κάτω κριτήρια ( σε ένα φορολογικό έτος-1 Ιαν-31 Δεκ ) :

  • Άτομο το οποίο δεν διαμένει περισσότερες από 183 μέρες σε χώρα του εξωτερικού.
  • Δεν θεωρείται φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας.
  • Διατηρεί ιδιόκτητη μόνιμη κατοικία στην Κύπρο ή σε ενοίκιο.
  • Διατηρεί επιχείρηση στην Κύπρο ή εργοδοτείται στην Κύπρο από επιχείρηση που είναι εγγραμμένη φορολογικά στην Κύπρο.
  • (εάν η επιχείρηση σταματήσει ή διακοπεί η εργοδότηση στο διάστημα του έτους τότε το άτομο παύει να θεωρείται αμέσως φορολογικός κάτοικος)


Τα  φορολογικά πλεονεκτήματα.


  • Φορολογική απαλλαγή από μερίσματα και τόκους.
  • Φορολογική απαλλαγή από τα κέρδη που προκύπτουν από πωλήσεις ,μετοχών ή άλλων τίτλων με την προϋπόθεση ότι τα περιουσιακά στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν ακίνητη περιουσία στην Κύπρο.
  • 50% φορολογική απαλλαγή από τα εισοδήματα μισθωτού ο οποίος δεν θεωρείτο φορολογικός κάτοικος Κύπρου πριν από την εργοδότηση του στην Κύπρο. Η απαλλαγή αυτή ισχύει για 10 έτη σε περίπτωση που το εισόδημα ξεπερνά τις €100,000 ετησίως.
  • Σε περίπτωση που τα εισοδήματα είναι κάτω από 100,000 η φορολογική απαλλαγή είναι 20% με ανώτατο ποσό τις €8,550 ανά έτος.
  • 100% φοροαπαλλαγή για άτομα τους οποίους το εισόδημα προκύπτει για υπηρεσίες εκτός Κύπρου από εργοδότη μη-φορολογικό κάτοικο Κύπρου.
  • Φορολογία 5% από εισοδήματα που προέκυψαν από συντάξεις ή ασφαλιστικά ταμεία μέσα από εργοδότηση στο εξωτερικό.
  • 100% φοροαπαλλαγή σε ποσά που προέκυψαν από ασφάλειες ζωής ή υγείας.
  • Καμία φορολογία σε ποσά που προέκυψαν από πωλήσεις ακίνητης περιουσίας στο εξωτερικό.
  • Δεν εφαρμόζεται οποιοσδήποτε φόρος κληρονομιάς ή πλούτου.



Η κάθε περίπτωση αίτησης φορολογικής κατοικίας χρήζει διαφορετικής διαχείρισης ανάλογα με την περίπτωση του αιτητή και τι θέλει να πετύχει (φορολογικά).
Οί φοροτεχνικοί μας μπορούν να σας συμβουλεύσουν πώς να προχωρήσετε και να σας κατευθύνουν ώστε να πληρείτε τα πιο πάνω κριτήρια χωρίς ταλαιπωρία. Παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση.



Μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Επισκεφτειτε την κεντρικη ιστοσελιδα της KTC Business Consultants

Εισοδος

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Η ομάδα της ΚΤC Business Consultants Ltd σας παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο ή καλέστε μας στο +30 21 0873 7777 για Ελλάδα και +357 22 777020 για Κύπρο.


Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου της σελίδας μας
Επικοινωνία
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα
συμφωνείτε με την
Πολιτική Απορρήτου
της σελίδας μας

Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς
+30 21 0873 7777 για Ελλάδα
+357 22 777020 για Κύπρο
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine