Φορολογια στην Κυπρο

Ποιοι μπορούν να αποκτήσουν κυπριακό ΑΦΜ και ποια έγγραφα απαιτούνται. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους.

Ποιοι μπορούν να αποκτήσουν κυπριακό ΑΦΜ και ποια έγγραφα απαιτούνται. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους.

Ποιοι μπορούν να αποκτήσουν κυπριακό ΑΦΜ; Ποια είναι τα έγγραφα που απαιτούντα και οι αιτήσεις. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις προς την Κυπριακή δημοκρατία.

Τα φυσικά πρόσωπα έχουν την υποχρέωση να εγγραφούν στο Τμήμα Φορολογίας και να πάρουν Αριθμό Φορολογικής Ταυτότητας (ΑΦΤ ή αλλιώς ΑΦΜ)  νοουμένου ότι τα ακαθάριστα ετήσια εισοδήματα τους υπερβαίνουν τα €19500 ετησίως, ενώ όλες οι εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν την υποχρέωση να εγγραφούν στο Τμήμα Φορολογίας και να εξασφαλίσουν ΑΦΤ για νομικά πρόσωπα.

Φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοικοι στην Κυπριακή Δημοκρατία για φορολογικούς σκοπούς, δηλ. άτομα που κατοικούν στην Κυπριακή Δημοκρατία για συνολική περίοδο ίση ή πέραν των 183 ημερών κατά το ίδιο φορολογικό έτος, υπόκεινται σε φόρο ανάλογα με το εισόδημα που κερδίζουν οπουδήποτε στον κόσμο. 

Νομικά πρόσωπα που εδρεύουν στην Κύπρο για φορολογικούς σκοπούς, δηλ. εταιρείες των οποίων η διεύθυνση και ο έλεγχος ασκείται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπόκεινται σε φορολογία για το εισόδημα που κερδίζουν οπουδήποτε στον κόσμο. 

Φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι Κύπρου για φορολογικούς σκοπούς υπόκεινται σε φορολογία μόνο αναφορικά με το εισόδημα από Κυπριακές πηγές, αλλά δυνατόν να επιθυμούν να φορολογούνται ως εάν ήταν μόνιμοι κάτοικοι, νοουμένου ότι έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαδικασία εγγραφής
Το έντυπο για εγγραφή νέου φορολογουμένου, μπορεί να υποβληθεί από φυσικά πρόσωπα, συνεταιρισμούς ή νομικά πρόσωπα. Το σχετικό έντυπο ονομάζεται Τ.Φ. 2001.
Το έντυπο αίτησης πρέπει να συνοδεύεται από τα σχετικά έγγραφα ανάλογα αν αφορά φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία:

-αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή του διαβατηρίου, ή του πιστοποιητικού εγγραφής αλλοδαπού(Yellow Slip), ή αποδεικτικό Αριθμό Φορολογικής Ταυτότητας ξένης φορολογικής αρχής (στην περίπτωση Φυσικού Προσώπου).

-ενοικιαστήριο έγγραφο ή αντίγραφο λογαριασμού κοινής ωφελείας στην Κύπρο (Ηλεκτρικό, Νερό κ.λπ. σε περίπτωση που αφορά φυσικό πρόσωπο.)

-αντίγραφο του πιστοποιητικού συστάσεως, αντίγραφο του πιστοποιητικού διεύθυνσης εγγεγραμμένου γραφείου, αντίγραφο του πιστοποιητικού διευθυντών και γραμματέα, αντίγραφο του πιστοποιητικού μετόχων και αντίγραφο του ιδρυτικού εγγράφου και του καταστατικού ή αντίγραφο του κωδικού φορολογικής ταυτότητας του κράτους μέλους εγκαθίδρυσης (στην περίπτωση Νομικού Προσώπου-εταιρείας)

-αντίγραφο του Πιστοποιητικού Εταίρων, Αντίγραφο του πιστοποιητικού για τη διεύθυνση του γραφείου της Εταιρείας, Αντίγραφο του Πιστοποιητικού Εγγραφής του Συνεταιρισμού, αντίγραφο της συμφωνίας Συνεταιρισμού (στην περίπτωση Συνεταιρισμού).

Ο Α.Φ.Τ. εκδίδεται εντός μιας ή δυο ημερών.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις.

Νομικά και φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα από επιχειρήσεις (κέρδη ή οφέλη), μισθώματα, δικαιώματα πνευματικής ιδιότητας ή ευρεσιτεχνίας, αμοιβές ή άλλα κέρδη που προκύπτουν από ιδιοκτησία και φήμη και πελατεία, οφείλουν όπως για κάθε φορολογικό έτος εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις σχετικά με τις συναλλαγές και εισπράξεις τους.

Αυτοτελώς εργαζόμενοι φορολογούμενοι, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τις €70.000 υποχρεούνται να υποβάλουν Δήλωση Εισοδήματος Αυτοτελώς Εργαζόμενου και να καταβάλουν το σχετικό ποσό φόρου μέχρι την 30η Ιουνίου του επόμενου φορολογικού έτους. 

Αυτοτελώς εργαζόμενοι των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις €70.000 και Νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να τηρούν λογιστικά βιβλία και αρχεία με βάση τα οποία να ετοιμάζουν λογαριασμούς οι οποίοι να ελέγχονται από εγγεγραμμένους ελεγκτές και να υποβάλλουν Δήλωση Εισοδήματος Αυτοεργοδοτουμένου Προσώπου με Λογαριασμούς ή Δήλωση Εισοδήματος Φορολογίας Εταιρείας αντίστοιχα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος. Επιπλέον τα πρόσωπα αυτά είναι υποχρεωμένα να καταβάλουν το σχετικό φόρο χρησιμοποιώντας το ειδικό έντυπο αυτοφορολογίας για νομικά πρόσωπα και το ειδικό έντυπο για αυτοτεργοτοδούμενους μέχρι 1 Αυγούστου του έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος.

Οι Εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν Έντυπο Δήλωσης Εργοδότη μέχρι την 30 Απριλίου του επόμενου φορολογικού έτους και Μηνιαία Κατάσταση Παρακρατήσεων Εργοδότη για το Φόρο και τις οποιεσδήποτε εισφορές που παρακρατήθηκαν από τους εργαζόμενους. 
Παρομοίως, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν Δήλωση Εισοδήματος Εργαζομένου μέχρι τις 30 Απριλίου του επόμενου φορολογικού έτους.


Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν.

Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Επισκεφτειτε την κεντρικη ιστοσελιδα της KTC Business Consultants

Εισοδος

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Η ομάδα της ΚΤC Business Consultants Ltd σας παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο ή καλέστε μας στο +30 21 0873 7777 για Ελλάδα και +357 22 777020 για Κύπρο.


Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου της σελίδας μας
Επικοινωνία
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα
συμφωνείτε με την
Πολιτική Απορρήτου
της σελίδας μας

Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς
+30 21 0873 7777 για Ελλάδα
+357 22 777020 για Κύπρο
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine