Επιχειρηματικα νεα

Αυτό είναι το νέο Κυπριακό σχέδιο προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Αυτό είναι το νέο Κυπριακό σχέδιο προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Ανακοινώθηκε και τίθεται σε ισχύ το νέο Σχέδιο για ξένους επενδυτές το οποίο φιλοδοξεί να αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε στην κυπριακή οικονομία μετά την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος τον Οκτώβριο.

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα σε ξένους επενδυτές να λαμβάνουν άδεια Μετανάστευσης και παραμονής στην Κύπρο αν πληρούνται τα κριτήρια τα οποία τίθενται στο νέο σχέδιο το οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.
Με ανακοίνωσή του το Τμήμα Αρχείο Πληθυσμού και Μετανάστευσης έδωσε στην δημοσιότητα το νομικό πλαίσιο, τα κριτήρια, τις διαδικασίες και πληροφορίες για το νέο επενδυτικό σχέδιο.


Επενδυτικά Κριτήρια.

Ο αιτητής θα πρέπει να προβεί σε επένδυση ύψους τουλάχιστον €300,000 σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες επενδύσεων:

(Α)  Επένδυση σε οικία/διαμέρισμα: Αγορά οικίας ή διαμερίσματος από εταιρεία ανάπτυξης γης, η οποία θα πρέπει  να αφορά πρώτη πώληση ύψους τουλάχιστον €300,000 (πλέον Φ.Π.Α.).

(Β) Επένδυση σε ακίνητα (εξαιρουμένων οικιών/διαμερισμάτων): Αγορά άλλης μορφής ακινήτων όπως γραφείων, καταστημάτων, ξενοδοχείων ή παρόμοιας φύσης αναπτύξεις ή συνδυασμός αυτών συνολικής αξίας €300,000.  Τα εν λόγω ακίνητα μπορούν να αφορούν και μεταπωλήσεις.

(Γ) Επένδυση σε μετοχικό κεφάλαιο Κυπριακής Εταιρείας με δραστηριότητες  και προσωπικό στην Κύπρο: Επένδυση αξίας €300,000 σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας εγγεγραμμένης στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εδρεύει και δραστηριοποιείται στην Κυπριακή Δημοκρατία και έχει αποδεδειγμένα φυσική παρουσία στην Κύπρο και απασχολεί τουλάχιστον πέντε (5) άτομα.

(Δ) Επένδυση σε μερίδια Κυπριακού Επενδυτικού Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων (τύπου AIF, AIFLNP, RAIF): Επένδυση αξίας €300,000 σε μερίδια Κυπριακού Επενδυτικού Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων.
Νοείται ότι, η οποιαδήποτε αποξένωση του κατόχου της Άδειας Μετανάστευσης από την επένδυση στην οποία έχει προβεί χωρίς την άμεση αντικατάσταση της με άλλη της ίδιας ή  μεγαλύτερης αξίας, η οποία θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται στην παρούσα διαδικασία, θα συνεπάγεται ενεργοποίηση της διαδικασίας ακύρωσης της Άδειας με βάση τις πρόνοιες του Κανονισμού 6 των περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Κανονισμών.   

Ο αιτητής θα πρέπει, επιπρόσθετα της επένδυσης με βάση την παράγραφο πιο πάνω, να είναι σε θέση να αποδείξει ότι έχει στη διάθεση του ασφαλισμένο ετήσιο εισόδημα ύψους τουλάχιστον €30.000. Το ετήσιο εισόδημα αυξάνεται κατά €5.000 για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και €8.000 για κάθε εξαρτώμενο γονέα (του ιδίου ή/και της συζύγου). Το εισόδημα αυτό μπορεί να προέρχεται από μισθούς για εργασία, συντάξεις, μερίσματα μετοχών, μόνιμες καταθέσεις, ενοίκια, κοκ που προέρχονται από το εξωτερικό για τις περιπτώσεις που ο αιτητής επιλέξει να επενδύσει ως η Παράγραφος 2.1.(Α). Στον υπολογισμό του συνόλου του εισοδήματος μπορεί να λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα της συζύγου του αιτούντος. 

Στις περιπτώσεις όπου ο αιτητής επιλέξει να επενδύσει ως οι Παράγραφοι (Β), (Γ) ή (Δ), το συνολικό εισόδημα του ή μέρος του μπορεί να προκύπτει και από πηγές που προέρχονται από δραστηριότητες εντός της Δημοκρατίας.

Ποιοτικά Κριτήρια.

Ο αιτητής και η σύζυγος του πρέπει να υποβάλουν βεβαίωση λευκού ποινικού μητρώου από τη χώρα παραμονής τους ή από τη Δημοκρατία στην περίπτωση που διαμένουν στην Κύπρο και γενικότερα να μην αποτελούν με οποιοδήποτε τρόπο απειλή κατά της δημόσιας τάξης ή της δημόσιας ασφάλειας.

Ο αιτητής και η σύζυγος του θα βεβαιώνουν ότι δεν προτίθενται να απασχοληθούν στη Δημοκρατία με εξαίρεση την απασχόληση τους ως Διευθυντές σε Εταιρεία στην οποία έχουν επιλέξει να επενδύσουν στα πλαίσια της παρούσας πολιτικής.

Στις περιπτώσεις που η επένδυση δεν αφορά σε μετοχικό κεφάλαιο Εταιρείας, ο αιτητής ή/και η σύζυγος του μπορούν να είναι μέτοχοι σε Εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο και τα εισοδήματα από τα μερίσματα σε τέτοιες εταιρείες να μην θεωρούνται ως κώλυμα για σκοπούς απόκτησης της Άδειας Μετανάστευσης.  Επίσης μπορεί να κατέχουν αμισθί τη θέση του Διευθυντή σε τέτοιες εταιρείες.

Στις περιπτώσεις όπου ο αιτητής επιλέξει να επενδύσει  με βάση τα κριτήρια Β,Γ ή Δ, θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με το χώρο διαμονής του στη Δημοκρατία (π.χ. τίτλος ιδιοκτησίας ακινήτου, αγοραπωλητήριο έγγραφο, ενοικιαστήριο έγγραφο).

Εξαρτώμενα πρόσωπα.

Α)Η Άδεια Μετανάστευσης εκδίδεται στον αιτητή. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται τα εξαρτώμενα πρόσωπα του αιτητή που είναι η σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 18 ετών.
Σε περίπτωση που το επιθυμούν, είναι δυνατόν να εκδοθούν δύο ξεχωριστές Άδειες Μετανάστευσης σε κάθε ένα από τα μέρη του ζευγαριού χωρίς την υποχρέωση και ο δεύτερος να πληροί τα πιο πάνω κριτήρια, με την προϋπόθεση ότι  θα υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση και θα καταβληθεί το αντίστοιχο τέλος.
Νοείται ότι σε περίπτωση που η Άδεια Μετανάστευσης που έχει παραχωρηθεί στον επενδυτή ακυρωθεί για οποιοδήποτε λόγο, θα συνεπάγεται ενεργοποίηση της διαδικασίας ακύρωσης της Άδειας για το άλλο μέρος του ζευγαριού, με βάση τις πρόνοιες του Κανονισμού 6 των περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Κανονισμών. 

Β)Άγαμα παιδιά με ηλικία από 18 μέχρι 25 ετών, μόνο όταν αυτά είναι αποδεδειγμένα φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και τα οποία είναι οικονομικά εξαρτώμενα του αιτητή, μπορούν να υποβάλουν δική τους, ξεχωριστή αίτηση για απόκτηση Άδειας Μετανάστευσης με την υποβολή του ανάλογου τέλους. Σε τέτοια περίπτωση ο πατέρας ή η μητέρα ή/και οι δυο γονείς μαζί θα πρέπει να παρουσιάζουν επιπλέον ετήσιο εισόδημα €5.000 για κάθε τέτοιο εξαρτώμενο παιδί.   
Αν τα παιδιά είναι φοιτητές σε Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δημοκρατίας θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για απόκτηση άδειας προσωρινής παραμονής στην Δημοκρατία ως φοιτητές βάσει της σχετικής νομοθεσίας (Οδηγία ΕΕ).  Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στην Κύπρο θα μπορούν να υποβάλουν δική τους αίτηση για απόκτηση Άδειας Μετανάστευσης, όπως αναφέρεται πιο πάνω με την καταβολή του ανάλογου τέλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους με μόνη προϋπόθεση ότι οι γονείς θα παρουσιάσουν επιπλέον ετήσιο εισόδημα €5.000.
Η εν λόγω Άδεια θα εξακολουθεί να ισχύει και μετά την συμπλήρωση των 25 ετών έστω και αν το παιδί δεν εξακολουθεί να είναι άγαμο και/ή φοιτητής και/ή οικονομικά εξαρτώμενο των γονιών του. Νοείται ότι δεν θα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα στην εν λόγω Άδεια ο/η σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά τους.  Νοείται επίσης ότι σε περίπτωση που η Άδεια Μετανάστευσης που έχει παραχωρηθεί στον επενδυτή / γονέα ακυρωθεί για οποιοδήποτε λόγο, θα συνεπάγεται ενεργοποίηση της διαδικασίας ακύρωσης της Άδειας για αυτό το παιδί, με βάση τις πρόνοιες του Κανονισμού 6 των περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Κανονισμών. 

Γ) Άδεια Μετανάστευσης είναι επίσης δυνατόν να παραχωρηθεί και στους γονείς του αιτητή και της συζύγου του, με την υποβολή ξεχωριστών αιτήσεων για κάθε άτομο και καταβάλλοντας το αντίστοιχο τέλος, με μόνη προϋπόθεση ότι ο αιτητής θα παρουσιάσει επιπλέον ετήσιο εισόδημα €8.000 για κάθε εξαρτώμενο γονέα. Νοείται ότι δεν θα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα στην εν λόγω Άδεια ο/η σύζυγος και ανήλικα παιδιά τους.  Νοείται επίσης ότι σε περίπτωση που η Άδεια Μετανάστευσης που έχει παραχωρηθεί στον επενδυτή / παιδί ακυρωθεί για οποιοδήποτε λόγο, θα συνεπάγεται ενεργοποίηση της διαδικασίας ακύρωσης της Άδειας για αυτούς του γονείς, με βάση τις πρόνοιες του Κανονισμού 6 των περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Κανονισμών.

Συμπερίληψη Ενήλικων Τεκνών.

Άδεια Μετανάστευσης είναι δυνατό να παραχωρηθεί και σε ενήλικα τέκνα αιτητή που δεν είναι οικονομικά εξαρτώμενα του νοουμένου ότι πραγματοποιηθεί επένδυση υψηλότερης αξίας, στη βάση των προνοιών της Παραγράφου 2, όπως καθορίζεται πιο κάτω: 
Η αγοραία αξία της επένδυσης ύψους €300.000 θα πρέπει να πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των ενήλικων τέκνων, τα οποία θα επικαλεστούν την ίδια επένδυση για σκοπούς απόκτησης Άδειας Μετανάστευσης.  Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ο αιτητής έχει ένα ενήλικο παιδί θα πρέπει να προβεί σε επένδυση αξίας  €600.000, αν έχει δύο ενήλικα παιδιά η αξία της επένδυσης θα πρέπει να ανέρχεται σε €900.000 κοκ.

Ακύρωση Άδειας.

Πρόσωπα στα οποία παραχωρείται Άδεια Μετανάστευσης οφείλουν να αποκτήσουν μόνιμη διαμονή στη Δημοκρατία εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία έγκρισης της υποβληθείσας αίτησης, ενώ οφείλουν όπως και τα μέλη της οικογένειας τους να μην παραμείνουν εκτός Δημοκρατίας για περίοδο δύο (2) ετών. Σε αντίθετη περίπτωση η Άδεια Μετανάστευσης παύει να ισχύει δυνάμει και/ή δύναται να ακυρωθεί.

Διαδικασία και Αίτηση.

Οι αιτήσεις, μαζί με τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα, θα υποβάλλονται στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ) προσωπικά ή μέσω αντιπροσώπου  (σχετικά τα τηλέφωνα 22308676 και 22308633). 

Με την υποβολή της αίτησης καταβάλλεται τέλος €500.
Στην περίπτωση υποβολής αίτησης μέσω αντιπροσώπου, αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από γραπτή εξουσιοδότηση του αιτητή στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του αντιπροσώπου καθώς και η διεύθυνση και τα τηλέφωνα επικοινωνίας του.

Η αίτηση θα τυγχάνει ταχείας επεξεργασίας από το ΤΑΠΜ και θα υποβάλλεται στον Υπουργό Εσωτερικών, μέσω του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ).





Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Visit KTC Business Consultants main website

Enter

SERVICES ENQUIRY

The team of ΚΤC Business Consultants Ltd guides entrepreneurs with a free of charge advice.

Complete the request form and we will come back to you as soon as possible, otherwise contact us at +357 22 777020


By submitting this form you agree with our Privacy Policy
Contact
SERVICES ENQUIRY
By submitting this
form you agree with our
Privacy Policy

Contact us via phone
+30 21 0873 7777 for Greece
+357 22 777020 for Cyprus
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine