Εταιρεια στην Κυπρο

Πρόσληψη προσωπικού στην Κύπρο. Τι πρέπει να γνωρίσετε;

Πρόσληψη προσωπικού στην Κύπρο. Τι πρέπει να γνωρίσετε;

Η πρόσληψη προσωπικού στην Κύπρο για λογαριασμό Κυπριακής εταιρείας είναι για πολλούς επιχειρηματίες αλλά και εργοδοτούμενους ένα θολό τοπίο λόγω των διαφόρων διαδικασιών και νομικών παραμέτρων που ισχύουν. Τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα. Είναι κάποιες βασικές νομικές γραμμές που πρέπει να ακολουθούνται για να τεθεί μια συνεργασία εργοδότη και εργοδοτούμενου έγκυρη, εξασφαλίζοντας και τα δύο μέρη. Διαβάστε πιο κάτω τα σημεία που πρέπει ένας εργοδότης να γνωρίζει πριν προχωρήσει σε πρόσληψη.

Η διαδικασία πρόσληψης


Κάθε εργοδότης γνωστοποιεί στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την κάθε πρόσληψη μισθωτού το αργότερο μία (1) μέρα πριν την πρόσληψη. Η γνωστοποίηση των νέων προσλήψεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει καθορίσει Λειτουργούς Επικοινωνίας σε κάθε Επαρχιακό Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για πληροφορίες και βοήθεια, εάν χρειαστεί. Σημειώνεται ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 καταργήθηκε η έκδοση και χρήση της «Βεβαίωση Έναρξης Απασχόλησης».

Ο εργοδότης υποχρεούται να συμβάλλει στα διάφορα ταμεία εκ μέρους του εργοδοτούμενου: ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, ταμείο ετήσιων αδειών, ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού, ταμείο ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και κοινωνικής συνοχής. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής του εργοδότη από υποχρέωση πληρωμής εισφορών στο Κεντρικό Ταμείο Αδειών.

Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές στα προαναφερθέντα Ταμεία μέχρι το τέλος του ημερολογιακού μήνα που ακολουθεί τον μήνα για τον οποίο καταβάλλονται οι εισφορές. Τα διάφορα έντυπα αιτήσεων είναι διαθέσιμα εδώ.

H Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑΝΑΔ) παρέχει βοήθεια σε άτομα ώστε να ενταχθούν στην αγορά και να αναπτυχθούν επαγγελματικά. Παρέχει, επίσης, επιχορήγηση σε εργοδότες που απασχολούν μακροχρόνια άνεργους ή νεαρά άτομα με λίγη ή καθόλου εμπειρία. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα της ΑΝΑΔ.

Πρόσληψη Ευρωπαίου πολίτη


Το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης εκδίδει και ανανεώνει άδειες διαμονής σε μη Κύπριους που είτε εργάζονται ως αυτοεργοδοτούμενοι είτε προσλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα στην Κύπρο.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς συμβόλαιο εργασίας και να αναζητήσουν δουλειά για περίοδο τεσσάρων μηνών προτού υποβάλουν αίτηση (έντυπο MEU1A) για έκδοση Βεβαίωσης Εγγραφής Ευρωπαίων πολιτών στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (για κατοίκους της επαρχίας Λευκωσίας) ή στα επαρχιακά γραφεία μετανάστευσης της τοπικής αστυνομίας (για κατοίκους των υπόλοιπων επαρχιών).

Η διαδικασία εξασφάλισης Βεβαίωσης Εγγραφής, που εάν εγκριθεί εκδίδεται αμέσως, είναι η ακόλουθη:

  • Προσκόμιση δεόντως συμπληρωμένης αίτησης (έντυπο MEU1A).
  • Προσκόμιση πρωτότυπης ταυτότητας ή διαβατηρίου.
  • Προσκόμιση δήλωσης πρόσληψης από τον εργοδότη (Μέρος ΙΙΙ της αίτησης MEU1A) ή πιστοποιητικό εργοδότησης για μισθωτή δραστηριότητα ή βεβαίωση εγγραφής στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις ως αυτοεργοδοτούμενος.
  • Καταβολή των τελών αίτησης (€20) για το άτομο και €20 για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι επίσης πολίτης κράτους μέλους της Ε.Ε.
Σημειώστε ότι οι φωτογραφίες πλέον λαμβάνονται κατά τη διαδικασία αίτησης στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και στα επαρχιακά Γραφεία Μετανάστευσης.

Πρόσληψη Μη-Ευρωπαίου πολίτη


Άδειες διαμονής και απασχόλησης για μη Ευρωπαίους πολίτες (υπηκόους τρίτων χωρών) εκδίδονται κυρίως σε προσωρινή βάση και για συγκεκριμένη θέση εργασίας όπως διέπεται από τις γενικές διαδικασίες απασχόλησης. 

Επιλέξιμες εταιρείες που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων (ΜΔΕ) για να εγγραφούν ως Εταιρείες Ξένων Συμφερόντων και να επωφεληθούν της απλοποιημένης διαδικασίας για απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών υψηλής ειδίκευσης:

Σε περίπτωση εταιρειών ξένων συμφερόντων και κυπριακών εταιρειών ειδικού χαρακτήρα επιχειρηματικής δραστηριότητας που επιθυμούν να εργοδοτήσουν υπηκόους τρίτων χωρών στην Κύπρο, ισχύουν τα ακόλουθα:

Η πλειονότητα των μετόχων της εταιρείας πρέπει να είναι υπήκοοι τρίτων χωρών. Πρόσωπα που έχουν αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα με πολιτογράφηση βάσει οικονομικών κριτηρίων (μέσω του επενδυτικού προγράμματος), νοουμένου ότι θα αποδεικνύουν ότι οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων πολιτογραφήθηκαν εξακολουθούν να ικανοποιούνται είναι, επίσης, επιλέξιμα. Σε περίπτωση μετόχων των οποίων οι τελικοί δικαιούχοι είναι αλλοδαπές εταιρείες, θα πρέπει να δηλώνονται οι τελικοί δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα που είναι τελικοί δικαιούχοι) ώστε να τυγχάνουν της έγκρισης της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών (ΜΔΕ).
Κυπριακές Εταιρείες ειδικού χαρακτήρα επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. υψηλής τεχνολογίας/καινοτομίας, ναυτιλιακές, βιοτεχνολογίας, φαρμακευτικές)
Σε περίπτωση που το ποσοστό ξένης συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας είναι ίσο ή μικρότερο του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, το ποσοστό αυτό πρέπει να εκπροσωπεί ποσό ίσο ή μεγαλύτερο του €200.000.

Σε αυτό τον σύνδεσμο μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και τις απαραίτητες διατυπώσεις: 

Κάθε υπήκοος τρίτης χώρας (συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών, των γραμματέων, των μετόχων, των πραγματικών δικαιούχων) μπορεί να εργοδοτηθεί μέσω της απλοποιημένης διαδικασίας, νοουμένου ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις/κριτήρια:

  • Είναι άτομα υψηλής ειδίκευσης,
  • Έχουν ελάχιστο μικτό μηνιαίο μισθό €2.500,
  • Έχουν πανεπιστημιακό δίπλωμα ή πτυχίο ή ισοδύναμο τίτλο ή προσόντα ή σχετική πείρα τουλάχιστον 2 ετών,
  • Έχουν σύμβαση εργασίας (συμβόλαιο) διάρκειας τουλάχιστον δύο ετών (έως 3 έτη).

Να σημειωθεί ότι, ο υπήκοος τρίτης χώρας στον οποίο έχει χορηγηθεί άδεια διαμονής και απασχόλησης, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής απασχόλησης, έχει το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης.

Όροι απασχόλησης


Ο εργοδότης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους νέους εργαζόμενους για τους όρους απασχόλησής τους πριν την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους.

Οι συμβάσεις του προσωπικού ή οι ισοδύναμες γραπτές βεβαιώσεις των όρων απασχόλησης (όπως οι επιστολές δέσμευσης) πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • Τα μέρη της σύμβασης εργασίας (εργοδότης και εργαζόμενος).
  • Τον τόπο εργασίας – εάν δεν υπάρχει σταθερός τόπος εργασίας, θα πρέπει να επισημάνετε ότι ο εργαζόμενος θα απασχολείται σε διάφορους τόπους και να δηλώσετε την έδρα της επιχείρησής σας.
  • Τον τίτλο, τον βαθμό, την κατηγορία ή περιγραφή της εργασίας/συνοπτική περιγραφή καθηκόντων.
  • Την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης.
  • Την προβλεπόμενη διάρκεια της απασχόλησης εάν η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου.
  • Τον αριθμό των ημερών ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών.
  • Σχετικά με τον τερματισμό, τις προθεσμίες προειδοποίησης για εσάς και τον εργαζόμενο εάν ένας από τους δύο επιθυμεί τον τερματισμό της σύμβασης.
  • Τον αρχικό βασικό μισθό, τη συχνότητα πληρωμών και τυχόν άλλα στοιχεία των αποδοχών.
  • Τη διάρκεια της κανονικής εργάσιμης ημέρας ή εβδομάδας (ώρες εργασίας).
  • Τους κανόνες των συλλογικών συμβάσεων που διέπουν τους όρους εργασίας του εργαζομένου. 

Όσον αφορά στην ετήσια άδεια, την προθεσμία προειδοποίησης, τη διάρκεια εργασίας και τις αποδοχές, ισχύουν οι σχετικές εθνικές/περιφερειακές νομοθετικές και διοικητικές διατάξεις.

Μισθοί και εισφορές Κοιν.Ασφαλίσεων


Η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία παρέχει στους εργαζόμενους προστασία σχετικά με την πληρωμή των μισθών τους. Οι εργοδότες οφείλουν να καταβάλλουν τακτικά τους μισθούς των εργαζομένων τους χωρίς μειώσεις. Οφείλουν, επίσης, να τηρούν σχετικά αρχεία.

Το ύψος του κατώτατου μηνιαίου μισθού (το οποίο αναθεωρήθηκε πρόσφατα και μπαίνει σε ισχύ από 1.1.2023) ανέρχεται στα €885 ακαθάριστα και στα €940 μετά από εξάμηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης. Ο μισθός αυτός αφορά τα επαγγέλματα του πωλητή, γραφέα, σχολικού βοηθού, βοηθού βρεφοκόμου και φροντιστή.

Το ποσοστό εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τους μισθωτούς ανέρχεται στο 21,5% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, από το οποίο το 8,3% καταβάλλεται από τον μισθωτό, το 8,3% από τον εργοδότη και το 4,9% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Για τους αυτοτελώς εργαζόμενους, το ποσοστό ανέρχεται στο 20,5%, από το οποίο το 15,6% καταβάλλεται από τον ίδιο και το 4,9% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου παρέχει επιδόματα, όπως μητρότητας, ασθενείας, ανεργίας, σύνταξη, σύνταξη χηρείας, ορφανίας και επιδόματα για βιομηχανικά και εργατικά ατυχήματα, και επαγγελματικές ασθένειες.

Επιπλέον, οι εργοδότες οφείλουν να καταβάλλουν για τους εργαζόμενούς τους ποσοστό 1,2% στο Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού, 0,5% στο Ταμείο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και 2% στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

Μάθετε τα πάντα περι κοινωνικών ασφαλίσεων εδώ.


Υγεία και Ασφάλεια


Η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στην Κύπρο ελέγχεται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. 

Το τμήμα αυτό ασχολείται με τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που πρέπει να πληρούν οι χώροι εργασίας (κτίρια, υποστατικά, εργοτάξια, λιμενικοί χώροι, εξορυκτικές βιομηχανίες, γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις) και τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας του εξοπλισμού εργασίας (μηχανήματα, εργαλεία, συσκευές, δοχεία πίεσης, ικριώματα, μέσα ατομικής προστασίας κλπ.).

Το τμήμα αυτό μεριμνά επίσης για την προστασία από κινδύνους που επηρεάζουν την υγεία όπως τη χρήση αμιάντου, χημικούς παράγοντες, βιολογικούς παράγοντες, καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες, φυσικούς παράγοντες όπως ο θόρυβος, η θερμική καταπόνηση, ή εργονομικούς παράγοντες όπως η χειρωνακτική ανύψωση και μετακίνηση φορτίων, η μονότονη εργασία, ο ρυθμός εκτέλεσης της εργασίας κλπ.

Τέλος, το τμήμα αυτό μεριμνά για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των παιδιών και νεαρών ατόμων, όπως και για την προστασία της μητρότητας


Τερματισμός σύμβασης εργασίας


Το μέρος που εκκινεί διαδικασία τερματισμού πρέπει να δώσει έγκαιρη ειδοποίηση στο άλλο μέρος. Οι πρώτοι έξι μήνες αποτελούν δοκιμαστική περίοδο, κατά την οποία κανένα από τα μέρη δεν απαιτείται να δώσει ειδοποίηση στο άλλο μέρος για τερματισμό της σύμβασης. Η εν λόγω δοκιμαστική περίοδος δύναται να επεκταθεί σε δύο χρόνια εάν και τα δύο μέρη το αποφασίσουν κατά την πρόσληψη.

Σε περίπτωση απολύσεως, οι εργαζόμενοι που έχουν εργοδοτηθεί για 104 συνεχείς εβδομάδες μπορούν να διεκδικήσουν επίδομα από το Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού. Εργαζόμενος ο οποίος απολύθηκε αδίκως, έχει δικαίωμα αποζημίωσης που καταβάλλεται από τον εργοδότη, δεδομένου ότι ο εργαζόμενος δεν έχει εργαστεί για περισσότερο από 26 συνεχείς εβδομάδες (ή για μεγαλύτερη περίοδο από τη συμφωνηθείσα δοκιμαστική περίοδο).

Για νόμους και πληροφορίες σχετικά με την Εργασία αποταθείτε στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.




Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Visit KTC Business Consultants main website

Enter

SERVICES ENQUIRY

The team of ΚΤC Business Consultants Ltd guides entrepreneurs with a free of charge advice.

Complete the request form and we will come back to you as soon as possible, otherwise contact us at +357 22 777020


By submitting this form you agree with our Privacy Policy
Contact
SERVICES ENQUIRY
By submitting this
form you agree with our
Privacy Policy

Contact us via phone
+30 21 0873 7777 for Greece
+357 22 777020 for Cyprus
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine